- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 125295 - 110/4
- وزن: 0.40kg
- UPC: 45
خاطرات دكتر علینقی عالیخانی
به کوشش : غلامرضا افخمی
ناشر: آبی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 292
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1381 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
وزیر اقتصاد 1348 - 1341 ؛ سیاست و سیاستگذاری اقتصادی در ایران
غلامرضا افخمي كه آرشيو تاريخ شفاهي بنياد مطالعات زير نظر او قرار دارد در مقدمهاي بر اين خاطرات كه نام «سياست و سياستگذاري اقتصادي در ايران» بر آن نهاده شده مي¬نويسد: عاليخاني از سال 1341تا 1348 يعني بيشترين سالهاي دهه چهل شمسي مسئوليت سياستگذاري و اجراي سياستهاي اقتصادي كشور را به عهده داشته است.»
«سياست و سياستگذاري اقتصادي در ايران» را كه به صورت پرسش و پاسخ در گفتگوي دكتر غلامرضا افخمي با دكتر عاليخاني تهيه و تنظيم شده و اخيراً در واشنگتن انتشار يافته است ميخوانيد ...
دکتر علینقی عالیخانی (1307) فرزند عابدین خان درجه دار قزاق بود که به دلیل دوستی با رضاشاه رئیس املاک او در تاکستان قزوین بود. عالیخانی تحصیلات خود را در دانشگاه تهران در رشتۀ علوم سیاسی به پایان رساند و سپس برای ادامۀ تحصیل رهسپار فرانسه شد. وی موفق به اخذ دکترای دولتی اقتصاد از دانشگاه پاریس شد.
مدتی بعد از بازگشت به ایران در نخست وزیری و شرکت ملی نفت ایران به کار مشغول شد که به موازات آن مشاور اتاق بازرگانی تهران هم بود. وی از بهمن 1341 به مدت هفت سال تصدی وزارت اقتصاد و همچنین ریاست دانشگاه تهران را دو سال عهده دار بود. از آن پس از کارهای دولتی کناره گرفت و در بخش خصوصی به فعالیت پرداخت.
گفتگو با علینقی عالیخانی روایت دست اولی از مشاهدات وی در مباحثی چون روس ها و قصد جداسازی آذربایجان از ایران، آزادی آذربایجان و تاثیر قوام، تبدیل شدن شاه به سمبلی بعد از بازگشت از آذربایجان آزاد شده، کسروی، محمدمسعود و فروغی از افراد تاثیرگذار در دوران دانشگاه، نهضت ملی شدن نفت و نخست وزیری دکتر محمد مصدق، روزنامه ها مهم ترین و موثرترین ابزار تبلیغاتی، کودتای 28 مرداد و روی کار آمدن شاه توسط فضل الله زاهدی، مهاجرت برای ادامۀ تحصیل و اولین تجربه حضور در خارج از ایران، خصوصی سازی در شرکت نفت، تیمور بختیار و دلایل حذف وی از قدرت، فساد اقتصادی و وضعیت دولت و صنایع، ایجاد زیرساخت های صنعتی و تجاری، حمایت از صنایع و کشاورزی، اصلاحات ارضی و نتایج آن، رابطه با نخست وزیران و شاه، گزارش ساواک مبنی بر اختلاس و فساد مالی در وزارت اقتصاد، لایحۀ کاپیتولاسیون، وضعیت جامعۀ علمی ایران و دانشگاه تهران، تشریح رویدادهای زمینه ساز در ظهور انقلاب و... می باشد.