- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 67873 - 46/4
- وزن: 0.70kg
- UPC: 25
خاطرات آقابکف
نویسنده: ژرژ آقابکف
مترجم: حسین ابوترابیان
ناشر: پیام
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 330
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1357 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
حاوی خاطرات مامور مخفی شوروی است در کشورهای ایران - افغانستان - ترکیه و..
دولت شوروی در اوائل سال 1927 بفکر افتاد که در ناحیه کوچک کرد نشین در داخل خاک خود یک "جمهوری مستقل کرد" ایجاد نماید تا بدین وسیله با جلب کردهای داخل کشورهای همسایه بسوی خود و تحریک احساسات آنهایی که سالها در طلب "کردستان مستقل" بودند بتواند تمام مناطق کردنشین واقع در سراسر کشورهای عراق، ایران و ترکیه را به خاک کشور خود بیافزاید.شهر ساووج بولاغ (مهاباد امروزی) بعنوان مرکز چنین عملیاتی انتخاب شد...
یکی از حوادث مهمی که تأثیر فراوانی در اوضاع سیاسی ایران گذاشت و سبب شد دولت ایران از مناسبات خود با روسها بکاهد، انتشار خاطرات «ژرژ سرگئی یوویچ آقابکف» مأمور عالیرتبه «گ.پ.اُ» (سازمان امنیت شوروی» بود.
آقابکف، از ارامنه ترکستان پس از خدمت در ارتش سرخ، از 1920 به سازمان چکا پیوست. پس از تبدیل سازمان چکا به گ.پ.اُ، آقابکف نیز همچنان به کار خود در این سازمان ادامه داد. او در مأموریتهای مختلفی، به افغانستان و ایران و ترکیه سفر کرد. آقابکف هنگامی که در ترکیه به انجام وظیفه اشتغال داشت، در ژانویه 1930 به فرانسه گریخت و در آغاز بخشی از خاطرات خود را در شمارههای 26 تا 30 اکتبر 1930/4 تا 8 آبان 1309 روزنامه لوماتن چاپ پاریس، منتشر کرد.
س در سال بعد همه یادداشتهای خود را در کتابی به زبان فرانسوی منتشر کرد. وزارت امور خارجه ایران نیز دو نسخه از این کتاب را تهیه کرد و در اختیار سرتیپ آیرم، رئیس کل نظمیه، گذاشت.
انتشار کتاب آقابکف، در مجامع رسمی ایران تأثیر زیادی گذاشت و همه کسانی که به نحوی از آنان، در شرح مأموریتهای آقابکف در ایران، یاد شده بود، تحت پیگرد قرار گرفتند و در نتیجه، در حدود 250 نفر در تهران، 130 نفر در خراسان و 50 نفر در آذربایجان دستگیر شدند. پس از بازجویی از این عده، همه به جز 32 نفر آزاد شدند که از این عده پس از محاکمه در دادگاههای نظامی، 4 نفر اعدام و بقیه به زندانهای کمتر از 15 سال محکوم شدند.
روزنامه بیلوریش، چاپ استانبول در شماره 26 مرداد 1310، نیز زیر عنوان «ایران، انتشارات آقابکف»، مطلبی بدین شرح نوشت: «نظر به اطلاعاتی که از ایران به ما رسیده، افشائات چکیست آقابکف در دوایر رسمی ایران تأثیرات مهمی بخشیده، بنابراین در وزارت پست و تلگراف تفتیشات واقع گشته و مأمور رمز هیأت وزرا، محمدعلیمیرزا هم توقیف شده، علاوه بر این از طرف حکومت ایران به جرم بلشویکی توقیفات مهمی به وقوع رسیده و در مقابل همین قضایا حکومت بلشویک نیز اغلب تجار ایرانی ساکن روسیه را تحت توقیف درآورده...