- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 141761 - 57/2
- وزن: 0.40kg
حکایت شعر
نویسنده: رابین اسکلتن
مترجم: مهرانگیز اوحدی
مقدمه : اصغر دادبه
ناشر: میترا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 329
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1375 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت :
مروری بر کتاب
حکایت شعر در ایران زمین ، در سرزمینی که - به قول برخی از فرنگیان -مردم آن به زبان شعر سخن می گویند ، یا به زبان شعر سخن می گفتند و این گونه سخن گفتن - دست کم - همچنان شیوه دلباختگان به فرهنگ و ادب است ، نباید چندان تازگی داشته باشد و شگفتا که تازگی دارد!
بحث در باب منشأ شعر از دیرباز مورد توجّه فیلسوفان و ادیبان و شاعران بوده است. هر فرهنگی، الهامدهندگان خاصّ خود را داشته و دارد. نظامی هم الهامدهنده یا الهامدهندگان خاصّ خود را دارد که آنها را به تأثیر از بسترهای اجتماعی حاصل از تغییرات ایدئولوژی و آیینی برگزیده است. ملهمان شاعر را سه طیف مختلف تشکیل میدهند: نخست، پیامبران که خضر بیشترین بسامد را دارد. دو دیگر، فرشتگان که جبرئیل نمایندۀ ایشان است. سه دیگر، دل یا جان است. نظامی معتقد است شعر در مرحلۀ اوّل آمدنی است نه آوردنی؛ یعنی ابتدا شاعر بنا بر الهام، شعر میسراید و در مرحلۀ دوم وجه صناعی شعر پدیدار میشود و میتواند محلّی از اعراب داشته باشد.
این مطلب (وجه صناعی) را میتوان از افعالی که برای شعر به کار برده، و یا در اثنای مسائلی که دربارة ویرایش و پیرایش شعر مطرح کرده است استنباط کرد؛ زیرا اعتقاد به اینکه شاعر میتواند برای رسیدن به فرم مطلوبش شعر را ویرایش کند، حاکی از نظریّۀ صناعت است. استفاده از ترکیبات و تعبیراتی همچون «چشمۀ حکمت» و «خیال فکرتانگیز» مؤید این مطلب است. علاوه بر همۀ موارد مذکور، توجّه در ساختار اشعار نظامی هم این مطلب را تأیید میکند؛ چرا که وی اوّل مطالب مربوط به الهام را میآورد و سپس ابیاتی که مؤید نظریّه صناعتاند. در واقع میتوان گفت که از دیدگاه نظامی، فرایند شعرآفرینی در چند مرحله انجام میگیرد.
در گام اوّل، ملهمی آنچه را سزاوار سرودن باشد به جان شاعر القا میکند. در گام دوم جان او در کار میآید و آن معنا را از دیدگاه شایستگی میسنجد و به نیروی معنوی خود آن را «سخن» میکند. در گام سوم، اندیشۀ شاعر آن سخن را بررسی میکند و بجا بودن واژههای برگزیده برای گفتن آن سخن را تشخیص میدهد.