- موجودی: موجود
- مدل: 192930 - 83/5
- وزن: 1.00kg
حماسه ستارخان
نویسنده: عباس پناهی ماکوئی
مترجم: کیخسرو کشاورزی
ناشر: امیر کبیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 855
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1359 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : صفحات درحد نو _ نو ؛ لبه جلد و عطف سائیدگی دارد
مروری بر کتاب
ستارخان و باقرخان دو چهره مردمی و آزادخواه در تبریز بودند، اینان با ایستادگی و مقاومت در برابر نیروهای دولتی و ایجاد ارتباط با آزادیخواهان در شهرهای دیگر ایران و سرانجام با حمله به تهران و سقوط محمدعلی شاه، نهضت مشروطیت را احیاء کردند.به قول مرحوم علامه قزوینی ؛ اگر روز 17 جمادی الاخری ستارخان بیرقهای سفید را پایین نمی آورد مشروطه تا مدت نامعلوم رخت از ایران بیرون میبرد زیرا آن روز در تمام نقاط ایران به جز تبریز استبداد حکم فرما بود...
این کتاب درباره خانواده ستارخان و برادر بزرگترش اسماعیل که هنگام شرکت در یک قیام ضد دولتی کشته شد- و بعدها ستارخان هم به پیروی از برادر بزرگترش علیه رژیم شاه قیام کرد- و غیر از اینها نیز مطالبی نوشته شده است. در این نوشته به ویژه روی سرشت پیکارهای ستارخان که بر بنیاد جنبش دموکراتیک انترناسیونالیستی انجام پذیرفته، تکیه شده است و قهرمان این سرگذشت در کلیه پیکارهایش از این اصل پیروی کرده است.
پناهى در اين رمان از جنبشهاى آزاديبخش ملّى، زندگى قشرها و طبقههاى گوناگون ايرانيان، به ويژه آذربايجان و تبريزيان، و تاريخچه پيكارهاى سياسى و نظامى مردم سخن به ميان مىآورد و چهرههاى وابسته به مليّتهاى گوناگون ايران (فارس و آذربايجانى و كرد و ارمنى) و نقش آنها در روند جنبش مردمىِ مشروطه و نيز فعاليّتهاى نمايندگان دولتهاى امپرياليستى مقيم ايران را در آن زمان به خوبى نشان مىدهد.
در اين رمان از ناجور بودن محيط اجتماعى ايران ضمن اوجگيرى پيكارهاى انقلابى به ويژه در زمان قيام تبريز زير رهبرى ستّارخان در بلواى تبريز، صحنههاى به يادماندنى و حكايات شيرين و در عينحال دلگزايى به تصوير كشيده شده است.
روستای مسگران، بعدازظهری گرم و داغ، در یکی از واپسین تابستان های قرن گذشته.خانه ی ییلاقی حاجی صمصام، یکی از مالکین تبریز، در گوشه ای از روستا. بانویی میانسال و پرشکوه، با لبخندی شیرین بر لب، درایوان ایستاده و محو تماشای بازی کودکانی بود که در فضای باز و گسترده ی بیرون از حیاط مشغول بازی و شیطنت بودند.
این کتاب در اصل به زبان آذربایجانی نوشته شده و به سال 1957 در باکو و همچنین به سال 1963 در مسکو منتشر گردیده است. "ک.گربونوا" کتاب را از آذربایجانی به روسی ترجمه و بنگاه مطبوعاتی "ساویتسکی پیستال" به سال 1972 آن را با تیتراژ صدهزار نسخه در مسکو چاپ و منتشر کرده است. کار ترجمه کتاب حاضر از متن روسی به فارسی در سال 1353 پایان یافته است.