- موجودی: موجود
- مدل: 195144 - 52/2
- وزن: 1.90kg
حدیث پژوهی
نویسنده: مهدی مهریزی
ناشر: دارالحدیث
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 863
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1381 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
حدیث، دومین سند دین است که پس از قرآن، بیشترین سهم را در شناختن و شناساندن اسلام و شکل گیرى و بالندگى علوم اسلامى داشته است. حدیث، میراث ماندگار معصومان علیهم السلام است که به شرح و تفسیر قرآن و تبیین دین مى پردازد.
پیشوایان معصوم علیهم السلام، مسلمانان را به فراگیرى و فهم حدیث و مذاکره و نشر آن، ترغیب بسیار کرده اند و همین امر، از ابتدا تاکنون، سبب رونق این دانش بوده است. تلاش عالمان، محدثان و حافظان حدیث و سنت در طول تاریخ اسلام، ستودنى است. آن بزرگواران از ثبت و ضبط حدیث آغاز کردند و با ترجمه، شرح، تعلیق، جامع نویسى و گردآورى احادیث، حراست از این مجموعه را ادامه دادند. این تلاش، امروزه با تصحیح کتب حدیث، معجم نویسى، مسندنویسى، گزیده نویسى، واحد سازى مجموعه ها و ایجاد بانک هاى اطلاعات حدیثى ادامه یافته است که بحمداللَّه رشد و بالندگى شایسته اى دارد و تلاشهاى والاى پیشینیان را روشنتر مى نمایاند.
در حوزه علوم حدیث و دانشهاى وابسته به آن، رشته هاى متعددى چون رجال، درایه، تاریخ حدیث، مصطلحات حدیث، فقه الحدیث، غریب الحدیث و... شکل گرفت و بدینسان، ابعاد بهره ورى از آن مجموعه گرانسنگ، استوارتر و گسترده تر گشت.
تلاشهاى انجام شده و به ثمر رسیده، به راستى بسیار است که باید بدان بالید و آن را پاس داشت. با این همه، باب پژوهش در این حوزه همچنان گشوده است و گِرِه ها و دشوارىها نه تنها یکسره از میان نرفته، بلکه به لحاظ شرایط ویژه فرهنگى و اجتماعىاى که جامعه اسلامى دارد، افزون نیز شده است. به جرئت مىتوان گفت که بسیارى از پرسش ها درباره اسلام، به حدیث و سنت برمى گردد. بررسى این پرسش ها و دستیابى به قواعدى روشن در فهم حدیث، کارى ضرورى است. عرضه مدوّن و سامان یافته علوم حدیث، قواعد رجالى و فقه الحدیث در عصر گسترش دانش ها بایسته اى دیگر است.
مطالعه جدى درباره احادیث مجعول و ارائه طُرُق روشن در شناسایى آنها، جاى تردید ندارد. بررسى احادیث متعارض و یافتن راههاى معقول جهت حل تعارض نیز کارى برجاى مانده است. تفکیک و رده بندى محتوایى احادیث و یافتن شیوه ها و قواعد مناسب آن، ضرورت دیگرى است؛ زیرا حدیثى که در زمینه معارف به ما رسیده، با آنچه به احکام فقهى مربوط است و یا آنچه به بیان آداب و رسوم اختصاص دارد، یکسان فهم نم ىشود و قواعد برداشت از آنها هم یکى نیست. به بیان دیگر، کشف و شناساندن قواعد عام و خاص فهم حدیث، نیازى است بس مبرم. نقد و بررسى کتب حدیث و بیان سبک و روش محدثان، امرى است که اندکى مورد توجه پژوهشگران اهل سنت قرار گرفته و نیازمند تداوم و تکمیل است.
در کنار این امور، معرفى محدثان و شخصیتهاى حدیثى و خدمات ارزنده آنان به حدیث، احیاى متون کهن و نسخ خطى، شرح احادیث مشکل و... از دیگر کارهاى بایسته است...