- موجودی: موجود
- مدل: 201759 - 108/5
- وزن: 0.40kg
حافظ اندیشه
نویسنده: مصطفی رحیمی
ناشر: نور
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 317
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1371 - دوره چاپ: 1
کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
نظری به اندیشه حافظ همراه با انتقادگونه ای از تصوف
نویسنده در "حافظ اندیشه" که انتقادگونه ای از تصوف نیز به حساب می آید، ابتدا به بحث همساز کردن ناهمسازها می پردازد و مهارت حافظ در این زمینه را با ذکر مثال از ترکیبات و عباراتی که وی در غزل های خود به کار گرفته، اثبات می کند. وی با ارجاعاتی مختصر و مفید، تلاش می کند تا جنبه های ناپیدا از نظریه عشق و رندی را در ساختار تفکر حافظ هویدا سازد و در کنار آن، نشان دهد که چه ابعادی از تفکر حافظ با تئوری های فلسفی عصر مدرن در تلاقی است و در کدام جنبه هایش با آن ها متفاوت است.
وی اعتقاد دارد که حافظ عشق الهی و عشق انسانی را در هم می آمیزد و عشق و شادی را در کنار هم در خرابات می جوید. در بخش های مختلف این کتاب، نویسنده افکار حافظ را یک به یک از میان غزل هایش بیرون می کشد و با زبانی شیرین و سهل الوصول که ویژگی قلم دکتر "مصطفی رحیمی" است، قالب، محتوا و مضمون اشعار حافظ را با نگاه ویژه به اندیشه ی وی زیر ذره بین می برد. او می کوشد شخصیت و جهان بینی خواجه ی شیراز را در کنار اخلاقیات و فلسفه ی او بررسی کند و یک حافظ شناسی دقیق و موثق را به خوانندگان کتاب "حافظ اندیشه" ارائه نماید.
با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی عصر حافظ ، می توانیم نتیجه بگیریم که حافظ به عنوان یک انسان متفکر و آزاده و روشن اندیش نمی تواند در برابر ناملایمات سیاسی و اجتماعی و ضد ارزش های حاکم بر محیط ساکت بماند و از خود عکس العملی نشان ندهد. عکس العمل او نسبت به شخصیت های منفی عصر که لحنی عنادی و آشتی ناپذیر دارد ، آمیخته با نیشخند طنز است که به غزل او زیبایی خاص بخشیده است.حافظ با اصلی ترین شخصیت های منفی دوران خویش که عبارتند از: صوفی ، زاهد ، شیخ ، واعظ و محتسب ، برخورد بسیار تند و مسخره آمیزی دارد...