- موجودی: موجود
- مدل: 200589 - 11/3
- وزن: 1.20kg
جغرافیای تاریخی نهاوند
نویسنده: علی اکبر افراسیاب پور
ناشر: زهیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 744
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1383 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو ؛ مهر دارد
مروری بر کتاب
مصور
مطالب نوشته شده در کتاب جغرافیای تاریخ نهاوند بیانگر مظلومیت شهر تاریخی نهاوند است. چرا که همواره از عظمت این شهر کاسته شده و در قرنهای متمادی از لحاظ جغرافیایی در نقاط مرزی کشور و یا در مرز حکومتهای محلی مختلف و با استانهای متفاوت قرار گرفته، و همواره ضربههای جبران ناپذیری را متحمل گردیده است، سرنوشت او از این نظر بسیار شبیه به سرنوشت کشور ایران است که در چهار راه حوادث تاریخ گذشته واقع شده و یکی از دلایل عقب ماندگی و ضربه پذیری او همین جایگاه جغرافیایی بوده است.
نهاوند از پس این قرنها همواره محرومتر از گذشته، در گوشه پنهان تاریخ و بن بست جغرافیای تاریخی به فراموشی سپرده شده است. شرح ابن ماجرا در همین کتاب قابل مطالعه است. هدف اصلی نگارنده در تألیف این اثر آن است که پژوهش و مطالعه درباره این شهرستان را نخستین گام در توسعه و پیشرفت دانسته و اعقاد دارد که مهمترین گام اساسی در این مسیر، تحقیقات است. بدون شناخت و مطالعه، هیج قدمی در جهت ترقی و توسعهٔ این منطقه به نتیجه نمیرسد. اگر هم برداشته شود به: ثمر نخواهد رسید.
نویسنده در این کتاب نگاهی مختصر و همه جانبه به فرهنگ نهاوند داشته و کلیات نهاوند شناسی در زمینههای مختلف و بصورتی ابتکاری ارائه شده و کلیدهای نهاوند پژوهی در هر عرصه تقدیم شده است. زندگینامه بزرگان نهاوند که برای هر کدام کتابی کوچک تهیه شده بود در این کتاب به اختصار تقدیم شده است.
کتاب حاضر در شش بخش ، شامل بررسی جغرافیای تاریخ شهرستان نهاوند است که بخش اول به اوضاع جغرافیایی مربوط میشود و در آن اطلاعاتی درباره موقعیت و حدود جغرافیایی ، مشخصات اقلیمی (آب و هوا ، ارتفاعات ، رودخانهها) ، حیات گیاهی و جانوری ، جمعیت ، امور اجتماعی ، آموزش و پرورش فراهم میآید.
در بخش دوم که مفصلتر است ، تاریخ نهاوند در دورههای مختلف و متوالی تاریخ ایران بررسی شده است. این بخش با اشاره به وجه تسمیه نهاوند آغاز میشود و پس از آن تاریخ نهاوند از دوران پیش تاریخی تا عصر پهلوی بازگو میشود.بخش سوم درباره ویژگیهای اقتصادی نهاوند بوده که در آن گزارش از وضعیت منابع آب ، محصولات کشاورزی معادن ، صنایع دستی ، دامداری و مرغداری درج شده است.
در بخش چهارم از ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی نهاوند صحبت به میان آمده است. سابقه فرهنگی شهر ، آموزش و پرورش ، نهضت سوادآموزی و آثار باستانی نهاوند در این بخش آورده شده است.موضوع بخش پنجم ، فولکلور یا فرهنگ عامیانه نهاوند است که این موضوعات را شامل میشود : آداب و رسوم ، باورهای عامیانه ، گاهشماری ، فالها ، اوزان ، موجودات خیالی ، نذریها ، طب عامیانه ، بازیها ، چیستانها ، داستانها ، مثلها ، و گویش نهاوند.
در آخرین فصل بخش یکصد و یازده تن از شخصیتهای برجسته نهاوند معرفی شدهاند. صفحات پایانی به تعدادی عکس از آثار باستانی نهاوند و فهرست منابع اختصاص دارد.