- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 188600 - 112/2
- وزن: 1.20kg
جستارهایی از تاریخ اجتماعی ایران در عصر قاجار
نویسنده: ویلم فلور
مترجم: ابوالقاسم سری
ناشر: توس
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 610
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1368 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
در این کتاب نویسنده ویلم فلور باعلاقه بسیار زیادش به زبان فارسی و فرهنگ مردم ایران و احاطه کردن به چندین سخن و زبان زنده مهم به تحقیقی بلند دامن در جنبه های گونه گون سرنوشت اجتماعی انسانها ایران در عصر قاجار پرداخته می باشد.
او در این تحقیق از بایگانی های بسیار مهم اروپا و قبل از تمام بایگانی مفصل هلند و تفسیر و تحلیل اسناد و مندرجات نامه های بازرگانی در باب تاریخ مناسبات اقتصادی شرکت هند خاوری هلند که عملکرد آن در ایران صد و سی و سه سال به راه طولانی کشیده شد بهره برده می شود.
در دوره قاجار دوباره ایران کشوری منظم شد، تجارت، جمعیت و تولیدات کشاورزی افزایش یافت و ایران دوباره به شرایط عادی بازگشت. میشود گفت پیش از آن ۸۰ سال ایران در حال جنگ بود و مردم اصلا امید نداشتند. زمانی که قاجارها به قدرت رسیدند، اروپاییها اصلا در خلیج فارس تجارت نمیکردند بلکه اکثر تجار آنجا هندیها و اعراب بودند؛ آنها مالیات به انگلیسیها میدادند چون آن زمان انگلیسیها پادشاه هند بودند...
نویسنده با بهره گیری از منابع دست اول و رسمی به جا مانده از عصر قاجاریه، به تحلیل وقایع تاریخی، علل و پیامدهای آن در حیات اجتماعی و سیاسی ایران در سطح داخلی و همچنین روابط بین المللی و نقش سایر کشورها از جمله روسیه، انگلستان و عثمانی بر گسترش آشفتگی سیاسی در این سرزمین در دروران قاجار پرداخته است. از مهم ترین شاخصه های این اثر، مقایسه متون منابع دست اول و نقد عقلانی و استدلالی وقایعی است که به اشتباه مورد پذیرش عموم در حال حاضر قرار گرفته و منجر به درک نادرستی از عملکرد بنیان گذار قاجاریه گشته است.
مؤلف کوشیده است به شخصیت آقامحمدخان نگاهی بی طرفانه داشته باشد و در توضیح انگیزه تلاش های وی، فرض را بر حصول بر وحدت ارضی و فرمانروایی یکپارچه در ایران می گذارد. همچنین نویسنده با تحلیل شرایط نامناسب حیات اجتماعی و اقتصادی عامه مردم در فاصله سقوط صفویه تا قدرت گیری آقامحمدخان که حاصل غارتگری خان ها و عدم وجود حکومت مرکزی بود، به بیان دلایل تاریخی وجود ویژگی های خاص رفتاری و گفتاری مردم ایران و تأثیرهای بلندمدت آن پرداخته و مخاطب را با جامعه شناسی تاریخی این مقطع آشنا می سازد.