- موجودی: موجود
- مدل: 192874 - 19/1
- وزن: 0.50kg
جامعه شناسی سیاسی معاصر
نویسنده: کیت نش
مترجم : محمدتقی دلفروز
مقدمه: حسین بشیریه
ناشر: کویر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 368
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1396 ~ 1389 - دوره چاپ: 15 ~ 8
مروری بر کتاب
جهانی شدن ، سیاست و قدرت
این اثر کامل ترین و روشنگرترین طرح غیر ارتدکس از جامعه شناسی سیاسی جدید است و نشانگر یک تغییر پارادایم از رویکرد سنتی به اقتدار، دولت - ملت، حزب، طبقه و سلطه می باشد.
جامعهشناسی سیاسی در مفهوم رایج و کلاسیک آن روابط حکومت و جامعه را در محدوده دولت ملی بررسی میکند. همه مکاتب و نظریههای عمده در جامعهشناسی سیاسی کلاسیک بر روابط متقابل حکومت و جامعه و بهویژه تأثیرات تبیینکننده نیروها و ساختار اجتماعی بر قدرت سیاسی در چارچوب دولت ملی تمرکز داشتهاند اما اکنون با توجه به گسترش فرآیندهای جهانیشدن در عرصههای مختلف و درنتیجه تضعیف دولت ملی به نظر میرسد که دامنه و عرصه موضوعات و درنتیجه نگرشهای مسلط در جامعهشناسی سیاسی دستخوش تحولات عمده شده باشند.
به نظر میرسد که پارادایم اصلی جامعهشناسی سیاسی در حال تغییر باشد. در پارادایم کلاسیک مفاهیمی چون دولت ملی، رابطه حکومت و جامعه، طبقه حاکمه و نخبگان سیاسی، احزاب و پایگاه اجتماعی رژیمهای سیاسی غلبه داشتهاند درحالیکه در پارادایم جدید ساختارهای اقتدار در سطح جهانی، رابطه میان حکومتها و فرآیندهای جهانیشدن در عرصه اقتصاد، سیاست، فرهنگ، ارتباطات، هویتهای فراملی و طبقاتی و … اولویت یافتهاند.
درنتیجه فرآیندهای جهانیشدن ویژگیهای اصلی دولت ملی در حال زوال است و از لحاظ دانش جامعهشناسی سیاسی نکته مهم این است که براثر فرآیند جهانیشدن حاکمیت ملی دولتها عملاً دچار محدودیتهایی میشود، بهنحویکه حکومتهای ملی دیگر نمیتوانند همچون گذشته از خودمختاری لازم برخوردار باشند....
سیاست فرهنگی که جنبشهای اجتماعی در آن درگیرند، کمک زیادی به درک ماهیت شهروندی در جامعهشناسی سیاسی جدید کرده است. مطالعه شهروندی در جامعه شناسی نسبتا نوپا است، هر چند به عنوان یک مفهوم، موقعیت اجتماعی و مجموعهای از کردارهای سیاسی، به جهان باستان برمی گردد. برداشت جامعه شناسی قدیمی از شهروندی، طبقه را محور اصلی بی عدالتی می دانست.همان گونه که خواهیم دید، تفسیر مارشال از توسعه تاریخی شهروندی بر گسترش حقوق شهروندی به عنوان یکی از وجوه پیشرفت جامعه مدرن تأکید داشت.
فرآيند جهاني شدن به تبع ايجاد دگرگوني در عرصه واقعيت زندگي، معرفت و دانش آدميان را نيز به چالش كشيده است تا آنجا كه رفته رفته پاره اي از علوم و حوزه هاي دانش «بلاموضوع» و يا دچار «تحول موضوع» مي شوند. جامعه شناسي سياسي كه واحد اصلي مطالعه ي آن در همه نگرش ها، محدوده ي دولت ملي بوده است در اثر گسترش فرآيندهاي «جهاني شدن»، دامنه و عرصه و موضوعات و در نتيجه نگرشهاي مسلط در آن، دستخوش تحولات عمده و اساسي شده است و در اين ميان، خود فرآيندهاي جهاني شدن به عنوان موضوع اصلي «جامعه شناسي جديد» تلقي مي شود.
با اين بيان، مفاهيم و مباحثي چون دولت ملي، رابطه حكومت در جامعه، طبقه حاكم، نخبگان سياسي، احزاب و پايگاه اجتماعي رژيم هاي سياسي جاي خود را به مباحث و مفاهيمي ديگر از جمله ساختارهاي اقتدار در سطح جهاني، رابطه ميان حكومتها و فرآيندهاي جهاني شدن در عرصه اقتصاد، سياست، فرهنگ و ارتباطات، هويتهاي فراملي طبقاتي، بخشهاي اجتماعي فراملي و … مي سپارند.
از منظر دانش جامعه شناسي سياسي، فرآيند جهاني شدن حاكميت ملي دولتها را محدود مي كند به نحوي كه حكومتهاي ملي ديگر نمي توانند همچون گذشته از خودمختاري لازم برخوردار باشند. افزون براين، توانايي، خودمختاري و حاكميت خود را از دست خواهند داد و دولتهاي ملي ديگر نخواهند توانست به راحتي برخلاف مسير تحولات سياسي و فرهنگي جهان خودسرانه تصميم گيري كنند. در پرتو گسترش فرآيند جهاني شدن، مناسبات قدرت و سياست را عميقاً دگرگون خواهد كرد. از اين رو، مطالعه قدرت و سياست نيز با وضعي ديگرگون روبرو خواهد بود.
«كيت نش» در كتاب «جامعه شناسي سياسي معاصر» با درك وبررسي اين تحول عميق و فراگير، چشم اندازي از آغاز «جامعه شناسي ديگر» را فراروي علاقمندان و پژوهشگران حوزه جامعه شناسي سياسي مي نهد و از اين حيث، امتياز ويژه اي براي خود فراهم آورده است. كتاب جامعه شناسي سياسي معاصر را محمدتقي دلفروز به فارسي برگردانده و «دكتر حسين بشيريه» با مقدمه ي خويش خواننده ايراني را براي درك و هضم بهتر مباحث آماده كرده است.