- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 199551 - 17/5
- وزن: 0.20kg
جامعه اسرائیل
نویسنده: حیم حنگبی , موشه ماخوور , آکیوا اور
مترجم: علی کشتگر
ناشر: شبگیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 70
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1357 - دوره چاپ: 4
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
در بازدیدی که کونراد آدنائر صدر اعظم اسبق آلمان از اسرائیل داشت، هر روز دهها بار (به دلیل عملکرد نازیها) از ایشان پوزش طلبید و به آنان وعدهی کمکهای بیحساب داد؛ ولی لوی اشکول نخست وزیر وقت اسرائیل، در نطقی که هنگام بدرقهی صدراعظم آلمان ایراد کرد، گفت: «آلمان هر کار انجام دهد، هرگز نخواهد توانست آنچه را که نسبت به یهود مرتکب شده است بپوشاند، و آدنائر مستحق شنیدن حرفهایی بیش از این است؛ زیرا نفرتی که او و دیگر مردم آلمان، حتی شتراوس و ایرهارد از یهودیان دارند، بیش از نفرتی است که هر عرب فلسطینی که ما خانه و زمینش را غصب کرده و بیرونش راندهایم، از ما دارد؛ لکن با ما منافقانه برخورد میکنند...
جامعه اسرائیل یک جامعه طبقاتی است و مانند جوامع طبقاتی دیگر ، به دلیل وجود نژادها و قومیتهای مختلف در آن شامل منافع اجتماعی طبقاتی است که مبارزه طبقاتی داخلی را برمی انگیزد. جامعه اسرائیل به طور کلی از سال 1948 تاکنون در یک مبارزه خارجی نیز درگیر بوده است : مبارزه بین صهیونیسم و جهان عرب به ویژه فلسطینیان. کدام یک از این مبارزات اصلی و کدام یک فرعی است؟ هر کس که با جامعه و سیاست اسرائیل سروکار دارد بایستی بتواند به این سؤال پاسخ دهد. چهره سیاسی ، اقتصادی آن ، منحصر به فرد است به گونه ای که نمی توان آن را با نظریه ها و مقیاسهایی که در مورد جوامع گوناگون دیگر مطرح شده است تجزیه و تحلیل کرد.
عامل مهم دیگر ، ویژگی قومی کارگران اسرائیل است. اکثریت کارگران اسرائیل از مهاجران آسیا و آفریقا هستند . (اکثریت مهاجران قبل از سال 1948 ، از اقوام اروپایی هستند ، بین سالهای 1948 تا 1951 تعداد اروپاییان و غیر اروپاییان مساوی شد ، و از 1951 به بعد اکثریت مهاجران غیر اروپایی هستند . در سال 1966 فقط نصف جمعیت اسرائیل را اروپاییان تشکیل می دادند.) در نظر اول ممکن است تصور شود که نظام طبقاتی براساس دسته بندی قومی ، می تواند تضاد طبقاتی جامعه اسرائیل را تشدید کند . ولی عامل قومی در سالهای گذشته در جهت مخالف عمل کرده است.
این مطلب دلایل گوناگون دارد : اولاً ، بسیاری از مهاجران آسیایی و آفریقایی به دلیل اینکه کارگر یک جامعه سرمایه داری شده اند ، سطح زندگی شان بهبود یافته است. ناخشنودی آنها نه به خاطر شرایط زندگی شان به عنوان کارگر ، بلکه به دلیل " شرقی " بودنشان است. این نارضایتی به لحاظ این واقعیت است که آنان در مقابل مهاجران اروپایی مورد تحقیر و تبعیض قرار می گیرند.
رهبران صهیونیست کوشیده اند تا این دو گروه را به هم نزدیک کنند ولی علی رغم این تلاشها اختلاف وجود دارد : در اواسط دهه 60 دو سوم کسانی که به کارهای ساده اشتغال داشتند ، شرقی بودند ، نسبت شرقی هایی که هر سه تن یا بیشتر در یک اتاق زندگی می کردند 38 درصد بود در حالی که 7 درصد اروپاییان چنین وضعیتی داشتند. قبل از سال 1965 فقط 16 عضو از مجلس شورای اسرائیل (کنیست) شرقی بودند و بعد به 21 تن رسید. و مهاجران شرقی چنین اختلافات اجتماعی را ناشی از قومیت خود می دانند. ثانیا در شرایط جامعه امروز اسرائیل ، کارگران شرقی گروهی هم تراز " سفیدان فقیر " آمریکا و یا دو رگه های الجزایر هستند.