- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 186123 - 116/5
- وزن: 1.50kg
تندیس خط
نویسنده: امیرنصرت منقح
مترجم: امیر خراسانی
ناشر: روزآمد
زبان کتاب: فارسی - انگلیسی
تعداد صفحه: 168
اندازه کتاب: رحلی سلفون - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
رنگی تمام گلاسه
برگزیده آفرینههای تجسمی
امیر نصرت منقح (۱۳۰۲–۱۳۹۴) مهندس و معمار معاصر ایرانی بود. او علاوه بر معماری با منبت کاری هم آشنا بود و آثاری از او بجا ماندهاست.آنچه معماری را در یک نگاه و نگره سراسری از سایر هنرهای تجسمی و بصری متمایز می کند، صرف نظر از مباحثی چون اقامت و حضور انسانی و...، انداموارگی آفرینه ها و دخل و تصرف آنها در فضاست.
مهندس منقح اما، پیش از آن که یک «خطاط - گرافیست» باشد و با این عنوان شناخته شود، یک معمار معاصر ایرانی به شمار می رودو به عبارتی جزو نسل اولی های این حرفه اجتماعی و هنری و تأثیرگذار است. او در سال ۱۳۰۲ در تهران به دنیا می آید و با یک زندگی پرفراز و نشیب تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در شهرهای شیراز و اصفهان و تهران می گذراند و بلافاصله جذب دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران می شود و در سال ۱۳۲۵ با مدرک فوق لیسانس معماری این دانشکده را ترک می کند.
۵ سال بعد فرصت خاصی نصیب این هنرمند می شود و او با استفاده از بورسیه سازمان ملل متحد از مرزهای ایران فراتر می رود و دایره دانش معماری خود را در کشورهای پیشرفته اروپایی گسترش می دهد. فرانسه، سوئد، نروژ و دانمارک کشورهایی هستند که منقح با استفاده از بورسیه سازمان ملل در آن ها به پژوهش درباره ساختمان های بهداشتی، آموزشی و مسکونی می پردازد و به ایران بازمی گردد. پس از بازگشت به ایران هم مدتی را در وزارت کار و سازمان بیمه های اجتماعی می گذراند
در این رویکرد ارگانیک و انداموار هم تقریباً هیچ فرقی نمی کندکه اثر ابداعی در چه ابعاد و اندازه ای باشد و اینجا باز صرف نظر از تکاپوی معماری آرمان گرا و آوانگارد غربی در ساخت آثاری تندیس وار، معماری و مجسمه سازی را می توان در این رویه و رویکرد تا حدود زیادی هم سو و هم نهاد دید و دانست و درست از همین منظر است که می شود معماری و مجسمه سازی گرافیکی مهندس «امیر نصرت منقح» را در ادامه و در ردیف هم قرار داد و دومی (مجسمه سازی گرافیک) را پیوستاری منطقی بر پیشینه معماری او برشمرد.
پیوستاری که درست بعد از گسست فیزیکی وی از وطن و وطن سازی (معماری) تبدیل به یکی از مشغله های مهم این هنرمند سازنده در غربت می شود. کار و کوشی نوستالژیک که ابتدا شکلی پژوهشی و پدیدارشناسانه درباره پیدایی خط در ایران و در تهران مکتوب داشته و بعدها به فضا گره می خورد و به فصل تازه ای از «گرافیسم» و «کالیگرافیسم» می رسد. فصلی که خط زیبای ایرانی و اسلامی را با همان محتوای همیشگی از قید کتاب و کتیبه و دیوار و... رها و در انعکاسی آینه وار در فضا منتشر می کند و می گستراند.