- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 53920 - 116/3
- وزن: 1.00kg
- UPC: 110
تمدن ایرانی
نویسنده: گروه نویسندگان
مترجم: عیسی بهنام
ناشر: بنگاه ترجمه و نشر کتاب
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 508
اندازه کتاب: وزیری جلد سخت - سال انتشار: 1337 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : عالی
مروری بر کتاب
تالیف : چند تن از خاورشناسان / همراه با نقشه
هنگامی که سخن از تاریخ ایران میرود، باید به این نکته توجه داشت که آیا منظور تاریخ اقوام و مردمانی است که از آغاز تاریخ تا کنون در مرزهای سیاسی ایران امروزی زیستهاند یا تاریخ اقوام و مردمانی است که خود را به نحوی از انحاء ایرانی میخواندهاند و در جغرافیایی که دربرگیرندهٔ ایران امروز و سرزمینهایی که از دیدگاه تاریخی بخشی از ایران بزرگ (ایرانشهر) بودهاست زیستهاند.
گاه تاریخ ایران را از ورود آریاییها که نام ایران نیز از ایشان گرفته شدهاست، به فلات ایران آغاز میکنند. ولی این به این معنی نیست که فلات ایران تا پیش از ورود ایشان خالی از سکنه یا تمدن بودهاست. پیش از ورود آریاییان به فلات ایران تمدنهای بسیار کهنی در این محل شکفته و پژمرده شده بودند و تعدادی نیز هنوز شکوفا بودند. برای نمونه تمدن شهر سوخته در سیستان، تمدن عیلام در شمال خوزستان، تمدن جیرفت در کرمان، تمدن تپه سیلک در کاشان، تمدن اورارتو در آذربایجان، تمدن تپه گیان در نهاوند و تمدن مانناییان در کردستان و آذربایجان و و تمدن کاسیها در لرستان ذکر میشود.
نقشه قلمرو سلسلههای حاکم بر ایران و گستره حکومتی سلسلههای مختلف از دودمان هخامنشیان تا حکومت جمهوری اسلامی. در این نقشه سلسلههایی که بر غالب ایران مسلط بودهاند، متذکر شدهاند و حکومتهای ملوک طوایفی و محلی ذکر نشدهاند. همچنین هنگامی که سرزمین کنونی ایران بخشی از یک امپراطوری خارجی بوده در این نقشه ثبت نشده است به عنوان مثال وقتی ایران زیر حکومت سلوکیان، خلفای راشدین، امویان، عباسیان و مغول بوده است.
نکتهٔ مهم دیگر شناخت وضع مناطق داخلی ایران در زمان شکلگیری و رواج تمدنهای کهن است. یعنی فهم اینکه در زمان تمدنها و دولتهای باستانی چون سومر، کلده، اور، بابل، آشور، اورارتو و نظائر آن، وضع این مناطق داخلی فلات ایران، که مجزا از منطقه مستقیم تحت حاکمیت این تمدنها و دولتها بودهاست، به چه نحوی جریان داشتهاست؟
بهنام ، عیسی ، باستان شناس معاصر، از بنیانگذاران رشته باستان شناسی دانشگاه تهران و از پایه گذاران موزه مردم شناسی . در 1285 ش ، در عودلاجان از محلات قدیمی تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه آلیانس و تحصیلات متوسطه را در دبیرستانهای تهران به پایان رسانید. در 1308 ش ، در نخستین گروه دانشجویان رشته باستان شناسی به فرانسه اعزام شد و در مدت هشت سال اقامت خود در فرانسه ، دوره تحصیلی مدرسه لوور را در باستان شناسی پیش از تاریخ به پایان برد و به اخذ درجه لیسانس از دانشکده ادبیات در همین رشته و درجه دیپلم از مؤسسه هنر و باستان شناسی توفیق یافت .
در 1316 ش ، وزارت فرهنگ او را برای افتتاح موزه ایران باستان به ایران فراخواند و بدین جهت بهنام نتوانست رساله دکتری خود را به پایان رساند . در 1318 ش ، به همراه علی سامی ، مأمور کاوش در تخت جمشید شد ، و از همین سال تا 1325 ش ، موزه دار ایران باستان بود . در 1319 ش ، به خدمت وزارت فرهنگ در آمد و به جای اشمیت ، ریاست هیئت علمی تخت جمشید را بر عهده گرفت . در 1320 ش ، به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت و رشته باستان شناسی را پایه گذاری کرد. وی چندی نیز منشیگری و مترجمی سفارت افغانستان در تهران را بر عهده داشت . در 1333ش ، با اخذ درجه معادل دکتری از شورای دانشگاه تهران ، به دانشیاری دانشکده ادبیات و پس از آن به استادی ارتقا یافت . وی 23 سال در دانشگاه تدریس کرد، و در نهم آذرماه 1363، در تهران درگذشت .
عیسی بهنام از چهره های سرشناس بین المللی در باستان شناسی و هنر ایران به شمار می آمد و نشانهای علمی بسیاری از دانشگاههای معتبر بین المللی دریافت کرد. وی در برگزاری نمایشگاههای آثار ایران در پاریس در 1349 و 1350 ش و همچنین نمایشگاههایی در بروکسل و نمایشگاه نقاشی ایران در مسکو در 1352 و 1353 ش ، نقش به سزایی داشت و به سبب علاقه ای که به مطالعه و معرفی فرهنگ و سنتهای بومی ایران داشت ، موزه مردم شناسی را پایه گذاری کرد
فهرست
پیش گفتار : هانری ماسه
فصل نخست : کلیات راجع به جغرافیای ایران بو نیفاسیو
فصل دوم : اصول ثابت تاریخ ایران ژ .دومزیل
فصل سوم : ایران قدیم هخامنشی ها آ دپون سمر
فصل چهارم :ایران در زمان سلوکی ها و اشکانی ها و سستون
فصل پنجم : ایران ساسانی هانری ماسه
فصل ششم: ایران مسلمان از قرن اول تا قرن دهم هجری ژان بوهو
فصل هفتم : از سلسله صفوی تا سلسله پهلوی هانری ماسه
فصل هشتم : کلیاتی از تاریخ افغانستان تا دوره اسلام آ . فوشه
فصل نهم : افغانستان از اسلام به بعد آ.بازن فوشه
فصل دهم :ایران خارجی : رنه گروسه
نقشه ایران و خارجی
فهرست اعلام