- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 199178 - 111/7
- وزن: 0.40kg
تشیع علوی و تشیع صفوی
نویسنده: علی شریعتی
ناشر: تشیع
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 326
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1352 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
متن این کتاب از سخنرانی دکتر شریعتی در حسینیه ارشاد که به همین مضمون بود گرفته شده است. کتاب تشیع علوی و تشیع صفوی به مقایسه بین شیعه بنیادین و اصیل که در تفکر امامان شیعه بود، با شیعه در بینش و ایدئولوژی صفویان میپردازد. نویسنده ضمن تعریف دو نوع طرز فکر شیعه، مباحث مختلف دین اسلام و شیعه را در دو نوع اندیشه ارزیابی میکند. مباحثی نظیر عترت، عصمت، وصایت، ولایت، امامت، عدل، تقیه، سنت و نفی بدعت، غیبت، شفاعت، اجتهاد، دعا و تقلید در این کتاب و بین دو نوع شیوه تفکر، بررسی و مقایسه میشود.
شریعتی تاریخ تشیع را به دو دوره تقسیم میکند، یکی دورهای از قرن اول که خود تعبیری از "اسلام حرکت" است در برابر اسلام نظام (=تسنن) تا اوایل صفویه دوره حرکت و نهضت شیعه است و یکی دوره صفویه به بعد که دوره تبدیل شدن "شیعه حرکت" به "شیعه نظام" است. از نظر او منطق شیعه صفوی از منطق بنیانگذار آن، ابوسفیان سرچشمه میگیرد و به وسیله قدرتهای حاکم مدعی تشیع که وارث نظام سفیانیاند تقویت میشود ولی منطق شیعه علوی، الهام گرفته از منطق شخص علی(ع)، امام تشیع راستین است.
شیعه که یک نهضت و جنبش اجتماعی پویا و دارای آرمانهای اجتماعی عدالتطلبی و مساوات بوده است، با روی کار آمدن حکومت صفوی و رسیدن شیعه به حکومت از تحرک و پویایی بازماند و حالت انتقادی و انقلابی خود را از دست داد و متوقف شد و از آرمانهای اجتماعی فاصله گرفته است. او این تغییر در سیر تاریخی مذهب شیعی را تابع یک اصل جامعهشناختی دانسته که بر اساس آن هر جنبشی هنگامی که به قدرت دست مییابد تبدیل به یک نظام و نهاد ثابت میشود و از تحرک باز میماند. وی برای شرح این جریان مثالهایی از سیر تاریخی ادیان قدیم ایران و نیز از تحولی مشابه در جنبش کمونیسم در قرن بیستم ارائه میکند.
کتاب تشیع علوی و تشیع صفوی به مقایسه بین شیعه بنیادین و اصیل که در تفکر امامان شیعه بود، با شیعه در اندیشه پادشاهان و روحانیون دودمان صفویه میپردازد. نویسنده ضمن تعریف دو نوع طرز فکر شیعه، مباحث مختلف دین اسلام و شیعه را در دو نوع اندیشه ارزیابی میکند. مباحثی نظیر عترت، عصمت، وصایت، ولایت، امامت، عدل، تقیه، سنت و نفی بدعت، غیبت، شفاعت، اجتهاد، دعا و تقلید در این کتاب و بین دو نوع شیوه تفکر، بررسی و مقایسه میشود.
فهرست
• فهرست آيات قرآن
• فهرست اسامي اشخاص
• فهرست اسامي فرق و اقوام و گروهها
• اسامي اماكن
• فهرست اسامي كتب و نوشته ها
• و...