- موجودی: موجود
- مدل: 193172 - 202/3
- وزن: 4.00kg
تذکره الاولیا
نویسنده: فریدالدین عطار نیشابوری
مصحح : رینولد آلن نیکلسون
اعراب گذاری و معنای واژه ها و عبارات: محمدعلی مقدم فر
به کوشش : کاظم برگ نیسی
ناشر: فکر روز
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1398
اندازه کتاب: وزیری سلفون ؛ با قاب - سال انتشار: 1390 - دوره چاپ: 3
مروری بر کتاب
چاپ نفیس
تمام گلاسه رنگی
• چاپ حاضر بر اساسِ چاپ شادوران رنولد اَلن نیکُلسون است.
• برای نخستین بار تمامی متنِ یک نثر کُهنِ فارسی به دقت اعراب گذاری و علامت گذاری ( «:»،«،»،«!»،«؟» ) شده است. به طوری که تمامِ افرادِ خانواده، در سنین مختلف، به رغمِ سطحِ تحصیلات و تخصص هایِ گوناگونِ خود، می توانند به راحتی و بدونِ اشتباه، این کتابِ بسیار زیبایِ زبانِ فارسی را در تنهایی خویش بخوانند و باشرح حالِ عارفانِ بزرگ و حکایاتِ پُر رمز و رازِ زندگی ایشان و دیدگاه هایِ انسان شناسی و جهان بینیِ آن ها از زبانِ عطار نیشابوری َآشنا شوند و از آن لذت ببرند.
• معنایِ واژه ها و عبارتِ این نثرِ شکوهمند، در خودِ متن و به شیوه یی کاملاً منحصر به فرد و برای اولین بار انجام پذیرفته است، به گونه یی که مشکلاتِ مفهومی متن به نحو شایسته یی از میان رفته است.
• استفاده از ۲ تذهیب و دور حاشیه صفحات، که توسطِ جناب آقای اردشیر مجرد تاکستانی، صرفاً برای این اثر ترسیم شده است، بر زیباییِ این کتاب به نحوِ چشمگیری افزوده است. هم چنین ۷۲ تابلویِ خط، به تعدادِ نامِ عارفانی که در کتاب در مورد ایشان سخن به میان آمده است، در ابتدایِ هر فصل به چاپ رسیده است.
تذکرهالاولیا کتابی عرفانی است به نثر ساده و در قسمتهایی مسجع، در شرح احوال بزرگان اولیا و مشایخ صوفیه به فارسی، نوشتۀ فریدالدین عطار نیشابوری.این کتاب مشتمل است بر مقدمه و ۷۲ باب که هریک به زندگی، حالات، اندیشهها و سخنان یکی از عارفان و مشایخ تصوف میپردازد، و ذکر مکارم اخلاق، مواعظ و سخنان حکمتآمیزشان در این کتاب آورده شده است.
نخستین باب به حالات و سخنان امام جعفر صادق اختصاص یافته است، و باب هفتاد و دوم به حسین بن منصور حلاج (متوفی ۳۰۹). دستنویسهای معتبر تذکرهالاولیا تا قرن دهم هجری، شامل همین ۷۲ باب است. اما پس از قرن دهم فصلهای دیگری با عنوان «ذکر متأخران از مشایخ کبار» بر این کتاب افزوده شده که حالات و سخنان ۲۵ تن از عارفان قرنهای چهارم و پنجم را دربر دارد.در این کتاب از کسانی چون اویس قرنی، ابراهیم ادهم، رابعه عدویه، ابوحنیفه، شافعی، احمد حنبل و محمد باقر یاد شدهاست.
عطار در مقدمۀ کتاب نحوۀ گزینش و تألیف مطالب را بهروشنی بیان کرده است . بنا بر این مقدمه، نقلها و روایتهای تذکرهالاولیا التقاطی از مطالب کتابهای دیگر است.از آثار صوفیانۀ مهم و مشهور مربوط به اواخر قرن چهارم تا پایان قرن ششم، چند اثر با احتمال زیاد ممکن است مأخذ نقلهای مؤلف تذکرهالاولیا باشند، که عبارتاند از:
طبقات الصوفیه اثر عبدالرحمان سلمی نیشابوری، حلیهالاولیا ابونعیم اصفهانی، و رسالۀ قشیریه نوشتۀ ابوالقاسم قشیری. کشفالمحجوب هُجویری نیز احتمالاً از منابع عطار بوده، زیرا عطار برخی از مضامین آن را با عبارات روانتر و رساتر آورده است.
تصحیح انتقادی تذکرهالاولیا اولین بار توسط رنالد نیکلسن انجام گرفته است (چاپ لیدن ۱۹۰۵-۱۹۰۷). از امتیازات تصحیح نیکلسن، مقدمه محمد قزوینی بر آن است که حاوی اطلاعات دقیق و سودمندی است