- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 162261 - 55/5
- وزن: 0.32kg
تحول ناسیونالیسم در ایران
نویسنده: داریوش قمری
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 236
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1380 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ لبه جلد کتاب تاخوردگی دارد
مروری بر کتاب
1332 - 1320
در این کتاب سعی شده است تا با مشخص کردن گرایشهای ناسیونالیستی در ایران، محورهای فکری و مبانی نظری هر یک از این گرایش ها مورد بررسی قرار گیرد. قرائت های خاصی که این گرایش ها از ملت و عناصر تشکیل دهنده آن داشته اند و هم چنین ترکیب ناسیونالیسم با ایدئولوژی ها و اندیشه های دیگر باعث شده است که گرایش های ناسیونالیستی در ایران از تفاوت ها و تمایزات خاص خود برخوردار شوند.
ناسیونالیسم ایدئولوژی ملت است و بر حاکمیت ملت بر سرنوشت خویش تاکید دارد. ناسیونالیسم ایرانی با پیشینه دوسدهای خود، همزاد گریزناپذیر مدرنیته ایرانی است. در کتاب حاضر، با بازخوانی ناسیونالیسم ایرانی در سده نوزدهم، اهداف و ابعاد زمینهساز پیدایش آن مورد بررسی قرار میگیرد. پیدایش ناسیونالیسم ایرانی در این سده، پیامد گریزناپذیر بحران ناشی از رویارویی ایران سنتی با مدرنیت است که به صورت نخبهگرایانه و ابتدایی در میان برخی دولتمردان و روشنفکران ایرانی و در قالب سیاستها و اندیشههای نوگرایانه تبلور یافت.
ناسیونالیسم ایرانی در اصل در واکنش به توسعهطلبی قدرتهای مهاجم خارجی، به نحو ضداستعماری بروز کرد و سرانجام در برابر استبداد داخلی، شکل ضداستبدادی به خود گرفت. ناسیونالیستهای ایرانی در این دوره بر حفظ استقلال ایران تمرکز کردند، هر چند حفظ هویت و یکپارچگی ایران را نیز کمابیش در زمره اهدافشان داشتند. از همین دوره، ناسیونالیسم ایرانی به تدریج در پیوند با زمینه متنوع و در حال دگرگونی ایران، ماهیتی چندبعدی یافت.