- موجودی: موجود
- مدل: 199374 - 44/6
- وزن: 4.00kg
تحقیق در تفسیر ابوالفتوح رازی
نویسنده: عسگر حقوقی
ناشر: دانشگاه تهران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1400
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1348 _ 1346 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو ~ نو
مروری بر کتاب
جمالالدین حسین بن علی بن محمد (حدود 480-525 قمری) مشهور به ابوالفتوح رازی از مفسران و علمای بزرگ شیعه بود. تفسیر مفصل او به نام روض الجنان و روح الجنان که به تفسیر ابوالفتوح شهرت یافته است، از تفاسیر جامع و معتبر قرآن به شمار می آید. تحقیق در تفسیر ابوالفتوح رازی به کوشش دکتر عسکر حقوقى در سه مجلد تدوین و منتشر گردید.
ترجمه احوال و تاریخ حیات ابوالفتوح رازی، مختصات نسخه های خطّی و چاپی تفسیر، سبک و خصوصیات دستوری و لغوی و املایی تفسیر و مباحث تاریخی تفسیر عناوین چهار فصل ابتدایی این مجلد را تشکیل می دهند. فصل پنجم به قرن پنجم و ششم هجری اختصاص یافته است و مناظرات و مجادلات فِرَق مذهبی، جنبه تشیع و جنبه های کلامی و فقهی در تفسیر ابوالفتوح را مورد توجه قرار داده است. این کتاب در سال 1346 توسط انتشارات دانشگاه تهران در دسترس پژوهشگران قرار گرفت.
تفسیر ابوالفتوح رازی ، کهن ترین و مشروح ترین تفسیر شیعی ، به فارسی . مؤلف آن ، ابوالفتوح رازی ، از متکلمان امامیه در سده ششم است که اجدادش از نیشابور به ری کوچیده و در آن شهر ساکن شده بودند.او این تفسیر را در سالهای 510 تا 533 یا اندکی پس از آن نوشته که چون سال وفاتش ، بنا بر تحقیقِ مصححان چاپ اخیر کتاب ، 554 بوده نگارش این اثر در میانسالی او بوده است ...... فسیر ابوالفتوح رازی بر تفسیرهای عربی و فارسی بعد از خود اثر نهاده است .
قاضی نورالله شوشتری ، ضمن ستایش از این تفسیر، اظهارنظر کرده که فخرالدین رازی اساس تفسیر کبیر خود را از این کتاب گرفته و برای دفع انتحال ، بعضی از تشکیکات خود را بر آن افزوده است .از میان تفسیرهای فارسی که از ابوالفتوح متأثر بوده و بوضوح و گاه به عین عبارت از آن نقل قول کرده اند، می توان به دو تفسیر پر آوازه شیعه ، جلاء الاذهان و جلاء الاحزان معروف به تفسیرِ گازر * تألیف ابوالمحاسن حسین بن حسن جرجانی و منهج الصادقین ملافتح الله کاشانی اشاره کرد.متن این دو کتاب ، بویژه تفسیر گازر ، با روض الجنان اغلب یکسان و سزاوار سنجش های دقیق است
فهرست مجلدات
جلد اول : معرفی
جلد دوم : احادیث
جلد سوم : قصص
ضمیمه : فواید لغوی تفسیر ابوالفتوح رازی