- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 182518 - 17/6
- وزن: 0.40kg
تاریخ پطر کبیر
نویسنده: ولتر فرانسوا ماری آروئه
مترجم: نجفقلی معزی - محمدعلی فروغی
ناشر: معرفت
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 223
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1334 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو ؛ واجد عکس رضاشاه و محمدرضا شاه ابتدای کتاب
مروری بر کتاب
مصور
مقایسه بین روسیه در زمان پطر کبیر و ایران پیش از پیدایش رضا شاه همراه با وصیت نامه پطر کبیر
پتر یکم یا پتر کبیر (۹ ژوئن ۱۶۷۲ – ۸ فوریه ۱۷۲۵) تزار روسیه بود که در ده سالگی به حکومت رسید. او از ۷ مه ۱۶۸۲ تا ۸ فوریه ۱۷۲۵ (کمتر از ۴۳ سال) ، همراه با برادر بیمار و ناتوانش ایوان پنجم بر روسیه حکومت کرد. او مشهورترین تزار روسیه است. او توانست روسیه را با اصلاحات و کشورگشایی به یک ابرقدرت اروپایی تبدیل کند. پس از آنکه خواهرش او را برای جلوگیری از به سلطنت رسیدن به یکی از روستاهای مجاور مسکو تبعید کرد ، بالاخره در سال ۱۶۸۹ با جمعی از یاران خود به مسکو حمله کرد و خواهرش سوفی را به زندان افکند و خود به جای او به سلطنت نشست.
فیودور سوم در حالی که ۲۱ سال بیشتر نداشت و بیمار و ضعیف بود، سرانجام در ۷ مه ۱۶۸۲ درگذشت. پس از مرگ فیودور سوم، اختلافات گوناگونی بر سر جانشینی برادرش ایوان و پتر فرزند ناتالی ناریشکین رخ داد. در پی آن، گروهی از سربازان در برابر اقدامات ناریشکین ها دست به شورش زده و با حمله به کاخ خواستار سلطنت ایوان شدند. مجلس شورای ملی مرکب از اعضای حاضر ولایات در مسکو تشکیل شد و به اتفاق آرا، ایوان را به عنوان تزار اول و پتر را به عنوان تزار دوم انتخاب کردند. از آن جا که هر دو هنوز کودک بودند، سوفی خواهر تنی ایوان به عنوان نائب السلطنه تعیین شد. ایوان پیش از رسیدن به فرمانروایی فوت کرد و پتر تبدیل به یکی از پرنفوذترین تزارهای تاریخ روسیه، با عنوان پتر کبیر، شد.
پتر در دوران نوجوانی و جوانی فردی عیاش بود. مادر پتر به دنبال آن بود که او را مجبور به اتخاذ رویکردی متعارف تر کند. مادر پتر به همین علت ، ازدواج او را با اودوکسیا لوپوخینا در سال ۱۶۸۹ میلادی سازماندهی کرد. این ازدواج با شکست مواجه شد. ده سال بعد ، پتر همسرش را مجبور کرد تا به ] ای در یک صومعه تبدیل شود. پتر با این کار، خودش را از زندگی با اودوکسیا لوپوخینا آزاد ساخت.
پتر دوران نوجوانی خود را در محله خارجی ها گذراند. محله ای که در آن آلمانی ها، فرانسوی ها، هلندی ها و انگلیسی ها حضور چشم گیری داشتند. او در این محله با شخصی به نام فرانسوا آلوفور دوست بود که اغلب در خانه زیبای او به شب نشینی و خوشگذرانی مشغول بود. پترکبیر فردی بسیار بلندقامت ( ۲۰۳ سانتی متر ) و پر انرژی بود. او عقیده داشت که روسیه تا زمانی که در عرصه فناوری به پای اروپا نرسد، هرگز یک امپراتوری قدرتمند نخواهد شد. برای همین کارشناسان فنی خارجی را استخدام کرد تا چگونگی ساخت کشتی های بهتر و بنای استحکامات نیرومندتر را به روس ها بیاموزند. مدارسی را برای آموزش ریاضیات و مهندسی برپا کرد که برای هدف گیری دقیق تر توپخانه و بنای استحکامات مناسب به دانستن آن ها نیاز داشتند. نخستین روزنامه روسیه را به راه انداخت تا روس ها مانند اروپاییان، بتوانند دربارهٔ وقایع جاری کسب اطلاع کنند.
او تقویم سنتی روسیه را که تاریخ رخدادها را از پیدایش جهان تعیین می کرد، کنار گذاشت و به جای آن تقویم مورد استفاده در اروپای غربی را پذیرفت که تاریخ رخدادها را از میلاد مسیح محاسبه می کرد. درهای مناصب دولتی را که تا آن زمان تنها به پسران اشراف اختصاص داشت به روی پسران با استعداد خانواده های معمولی گشود. آکادمی علوم را برای ترویج آموزش و پژوهش تأسیس کرد. او به مردم دستور داد او را به جای تزار، امپراتور بنامند. پتر فرمانی صادر کرد که به جز روحانیون و دهقانان، همه روس ها می بایست ریش خود را بتراشیدند. این فرمان، مخالفت های زیادی را بین مردم در پی داشت چرا که برای مردم ریش صرفاً یک آرایش نبود بلکه اهمیتی مذهبی داشت. پتر کبیر شخصیتی تندخو و بی رحم داشت و افرادی که مورد غضب واقع می شدند به شدت مورد شکنجه قرار می گرفتند؛ حتی پسر او که با اصلاحاتش موافق نبود در زندان زیر شکنجه قرار گرفت و کشته شد.