- موجودی: موجود
- مدل: 199556 - 10/6
- وزن: 0.70kg
تاریخ نقد هنر + فلسفه تاریخ هنر
نویسنده: آرنولد هاوزر , لیونلو ونتوری
مترجم: محمد تقی فرامرزی , امیر مدنی
ناشر: نگاه - فردوس
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 518 + 262
اندازه کتاب: رقعی گالینگور - سال انتشار: 1373 _ 1363 - دوره چاپ: 1
کیفیت : درحد نو _ نو ؛ با گالینگور صحافی شده
مروری بر کتاب
درباره شناخت روش های تاریخ هنر و بررسی مسائل مربوط به تفکر تاریخی
رویکرد تاریخی به فلسفه، به معنای فروکاستن اندیشه نظاممندِ فلسفی به مطالعه تاریخیِ فلسفه نیست، از اینرو، همانطور که مطالعه تاریخی در پی نحوه تکوین و تطورات اندیشههاست، نگرش نظاممند به فلسفه، عهدهدار بررسی پاسخ به پرسشهای فلسفی است. از سوی دیگر آنچه در این فرهنگنامه حائز اهمیت است، تأمل در تطور تاریخی هر اصطلاح در بستر تغییرات تاریخی است که بر زبان عارض میشود و این تأمل در فهم اندیشههای فلسفی نقش مؤثری ایفا خواهد کرد.
کتاب اثری است از آرنولد هاوزر به ترجمۀ محمدتقی فرامرزی و چاپ انتشارات نگاه. کتاب حاضر دربارۀ شناخت روش های تاریخ هنر و بررسی مسائل مربوط به تفکر تاریخی نگاشته شده و در شش فصل با عناوینِ آغاز سخن: گستره و محدودیت های جامعه شناسی هنر، نگرش جامعه شناختی: مفهوم ایدئولوژی در تاریخ هنر، نگرش روان شناختی: روانکاوی و هنر، استنباطات فلسفی تاریخ هنر: «تاریخ بی نام هنر»، لایه های تحصیلی در تاریخ هنر: هنر قومی و هنر مردمی، نیروهای ستیزنده در تاریخ هنرها: نوآوری و میثاق ها تنظیم شده است.
هنر، شکلی چنان ناکجاآبادی به زندگی می دهد که در آن آدمی با سرنوشت خویش هم رای می شود و احساسات و عقاید و اعمالش دیگر ارتباطی به حالت های روانی و بوالهوسی های فردی ندارند. معیارهایی که برای داوری دربارۀ او به کار می آیند و او نیز به کمک همین ها دربارۀ خود داوری می کند روشن و غیرقابل تردیدند؛ کل زندگی آدمی نیز پیوستگی و ارزشش را از پایداری این معیارها به دست می آورد. تراژدی، قهرآمیز است ولی «غم انگیز»، یاس آور، برآشوبنده یا تحقیر کننده نیست.
قهرمان ممکن است زندگی اش را از دست بدهد ولی هیچ گاه خودش را و آگاهی از آرمانی را که به دفاع از آن برخاسته است از دست نمی دهد. درام تراژیکی، به گونه ای، الگوی کل هنر است. این درام تراژیکی، عدم تطابق بین مقدار و علت غالبا بی اهمیت رنج، انگیزه ها و نتایج آنها، ادعاهای ذهنی و هدف های عینی را از میان می برد؛ و پاسخ کاملی است به تقاضایی که در شالودۀ کشش برای آفریدن کارهای هنری قرار دارد....
تاریخ نقد هنر
نگارنده در کتاب حاضر ابتدا عوامل اساسی داوری اثر هنری را برمیشمارد که عبارتاند از:
عامل نفع عملی که به وسیلهی اثر هنری مورد داوری واقع میشود
عامل آرمانی که به وسیلهی اندیشههای زیبایی شناسانهی نقد پرداز بررسی میشود
عامل آرمانی که به وسیلهی اندیشههای فلسفی و نیازهای اخلاقی نقدپرداز و عامل روان شناسی که به شخصیت منتقد بستگی دارد، مطرح میگردد .
تاریخ نقد، تاریخ پویهی وراثتی اندیشههای نقدی نیست بلکه در این کار، نقد اندیشههای ادوار پیشین، شرط اساسی است. البته نقدپردازان، اندیشههای خود را نه فقط از طریق نقد و انتقاد نظریات پیشین، بلکه بیشتر از راه تجربههای شهودی بر آثار هنری میآفرینند. او سپس بحث خود را با نقد هنر در یونان سدهی سوم پیش از میلاد و بازگویی اندیشههای افلاطون و ارسطو، آغاز میکند.
با "سنوکراته" است که برای اولین بار به سطح بالایی از روشنفکری در نقد هنری برخورد میکنیم که دو عامل قاعده و فرهنگ، ارتقا به این سطح بالای فرزانگی را تسهیل کردند. در خصوص معرفت تفکر هنری، "سنوکراته"، به دو دلیل عمده است: او فقط هنر یونانی سدهی پنجم و ششم را میشناسد و از سوی دیگر، محدودیتهای تفکر استتیکی و تاریخی یونانیان پیش از سدهی سوم در وی حضور دارد. در خصوص تفکر تاریخی یونانیان در مهد باستان باید توجه داشت که نگارندگان تاریخ هنر، به فراسوی هنرمند و اثرش راه نمیبردند و در نگارش تاریخ هنر فقط به استخراج دلایل کمال یک رشتهی هنری، بسنده میکردند.
فهرست
وضعیت نقد هنر در سدههای میانی
استتیک رنسانس
عهد باروک
روشنگری و نئوکلاسیسم
رمانتیسیسم و سدههای میانی
فلسفهی ایدهآلیست و تاریخ هنر
زبان شناسان، باستان شناسان و خبرگان سدهی نوزدهم و بیستم
نقد هنر در فرانسهی سدهی نوزدهم
نقد هنر و رویت ناب
نقد هنر سدهی بیستم