- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 183057 - 11/4
- وزن: 1.20kg
تاریخ حزب کمونیست اتحاد شوروی
نویسنده: گروه نویسندگان
مترجم: هدایت حاتمی , علی گلاویژ , شمس الدین بدیع تبریزی
ناشر: حزب توده
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1021
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
حزب کمونیست اتحاد شوروی نامی بود که بازماندگان جناح بلشویک حزب سوسیال دموکرات کارگری روسیه از ۱۹۵۲ تا ۱۹۹۱ بر خود اطلاق میکرد. اما واژه «حزب کمونیست» از سال ۱۹۱۸ که بلشویکها نام خود را «حزب کمونیست تمام روسیه (بلشویکها)» نام گذاری کردند در ترکیب اسم این حزب بود. در ۱۹۲۵ این حزب نام خود را به «حزب کمونیست تمام اتحادیه(بلشویکها)» تغییر داد و بالاخره در ۱۹۵۲ نام حزب کمونیست اتحاد شوروی برگزیده شد. حزب کمونیست اتحاد شوروی، حزبی که لنین بزرگ آن را بنیاد نهاد و پرورد، چنان راهی که در تاریخ پیموده است که همانند آن را هیچ حزب سیاسی دیگر جهان به یاد ندارد. این راه، راه مبارزه قهرمانانه، آزمونهای دشوار، پیروزیهای جهانی تاریخی طبقه کارگر، پیروزیهای سوسیالیسم و کمونیسم است.
دورهٔ انسجام انقلاب بلشویکها بین سالهای ۱۹۱۷ تا ۱۹۲۱ بهعنوان دورهٔ کمونیسم جنگ معروف است. بانکها، خطوط راه آهن و کشتیرانی ملی شد و اقتصاد پولی نیز محدود گردید. بهزودی مخالفت جدّی گسترش یافت. رعایا (روستائیان) میخواستند درآمد حاصل از فروش محصولات خود را بهصورت نقدی دریافت کنند، و از اینکه مازاد درآمد آنها برای تأمین هزینههای جنگ داخلی در روسیه توسّط دولت ضبط میشد، احساس ناخشنودی مینمودند.
در مواجهه با مخالفت روستائیان، لنین به یک عقبنشینی راهبردی در کمونیسم جنگ تحت عنوان سیاست جدید اقتصادی (NEP) پرداخت. روستائیان از پرداخت عوارض عمدهفروشی محصولات خود رها شدند و اجازه یافتند تا مازاد تولید خود را در بازار آزاد بفروشند. بازرگانی دراثر مجازشدن تجارت خردهپای خصوصی رونق یافت. حکومت نیز مسئول بانکداری، حمل و نقل، صنعت سنگین، و امکانات عمومی شد.
اگرچه مخالفت برجای مانده در میان کمونیستها موجب انتقاد از روستائیان ثروتمند یا کولاکها شد که از سیاست اقتصادی جدید سود میبردند، امّا این برنامه بهخوبی مفیدبودن خود را ثابت کرد و اقتصاد روسیه را مجدداً احیا نمود. پس از مرگ لنین در اوایل سال ۱۹۲۴، سیاست اقتصادی جدید در میان اعضای داخل حزب کمونیست اتحاد شوروی با مخالفت فزایندهای روبرو شد.حزب در اواخر سده نوزدهم و اوایل سده بیستم به عرصه تاریخ گام نهاد و طبقه کارگر و دهقانان را دلیرانه به نبرد علیه استبداد تزاری و سرمایه داری در روسیه برانگیخت. این نبرد در عین حال مبارزه با امپریالیسم جهانی بود.