- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 158989 - 92/2
- وزن: 1.00kg
تاریخ تمدن و فرهنگ ایران
نویسنده: احمد تاج بخش
ناشر: نوید شیراز
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 704
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1381 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
مصور
از اسلام تا صفویه
نویسنده در این کتاب تلاش کرده، سوای رویدادهای سیاسی، موقعیت ایران در دوره پس از اسلام را از جنبههای مختلف فرهنگی و اجتماعی بررسی کند. قسمت اول کتاب که به "هنر و صنعت" اختصاص دارد. حاوی اطلاعاتی است درباره هنر، صنعت، معماری ، سفال، کاشی، فلزکاری، ضرب سکه، صنعت چوب، منبت کاری، حجاری، قالی بافی، گلیم بافی، پارچه بافی، قلمکاری، موسیقی، نقاشی، مینیاتور، تذهیب، خاتم سازی، حکاکی، قلمدان سازی، مینا کاری، خطاطی.
قسمت دوم کتاب به "ادبیات، علوم و امور اجتماعی " اختصاص دارد و مشتمل بر مطالبی درباره شعرا، نثر ، مورخان، جغرافی دانها، فلاسفه، ریاضیات، پزشکی، مالکیت، کشاورزی و تجارت است.قسمت سوم مشتمل بر اطلاعاتی درباره "اوضاع اجتماعی " است. در این قسمت از طبقات اجتماعی، اقلیتهای مذهبی، قراردادها، انجمنهای مخفی، استقراض از دول خارجی، دادن امتیاز و...سخن میرود....
پس از پیروزی اعراب مقابل ساسانیان، حکومت اعراب و حکومت اسلامی در ایران آغاز شد و اولین حکومتهای اسلامی ایران در واقع امویان بود که پایتخت خود را دمشق گذاشتند. حکومت امویان در واقع حکومت عمر، عثمان و امام علی بود.عباسیان
پس از ضعیف شدن امویان، حکومت عباسیان توسط ابومسلم خراسانی شکل گرفت و پایتخت خود را بغداد انتخاب کرد. عباسیان بیش از ۵۰۰ سال حکومت کردند.
طاهریان
حکومت طاهریان اولین حکومت مستقل بعد از حمله اعراب بود. طاهر ذوالیمینین یکی از سرداران مأمون این حکومت را به راه انداخت و این حکومت طاهریان نام گرفت. پایتخت این حکومت نیز نیشابور انتخاب شد. حکومت طاهریان در زمان محمد بن طاهر توسط یعقوب لیث صفاری سرکوب شد.
علویان
علویان از نسل امام حسن (ع) بوده و در طبرستان و دیلم حکومت خود را تشکیل دادند و آمل را پایتخت خود انتخاب کردند. در نهایت علویان به دست سامانیان نابود میشوند. این حکومت دارای دو پادشاه به نامهای داعی کبیر و ناصر کبیر بود.
صفاریان
یعقوب لیث پس از شکست طاهریان حکومت صفاریان را تشکیل داد. پس از یعقوب، عمرولیث حکومت صفاریان را به عهده گرفت. این حکومت توسط امیران سامانی به پایان رسید ولی حکومتشان ۱۳۴ سال ادامه یافت و در زمان حکومت خلف بن احمد پایان یافت.
سامانیان
سامانیان پس از شکست صفاریان حکومتشان آغاز شد و گفته میشود که 124 سال حکومت کردهاند. پایتخت سامانیان بخارا بوده و بزرگانی چون ابوعلی سینا و ابوریحان بیرونی در دوره سامانیان میزیستند.
آل زیار
آل زیار یا زیاریان از در مناطق گیلان بودند و حکومت ایران را به دست گرفتند. مرداویج بن زیار بنیانگذار زیاریان مدعی بود که از یک خاندان سلطنتی پیش از اسلام است. حکومت زیاریان هم در نهایت در دوران حکومت گیلانشاه به پایان رسید.
آل بویه
این حکومت در واقع استقلالطلبانی بودند که پس از ورود اعراب برای برگشت به ایران قبل و بهدست آوردن عزت ایرانی حکومتهایی مستقل را تشکیل دادند. این حکومت توسط عمادالدوله علی آغاز شد و در دوران ملک رحیم به پایان رسید. در این میان نیز عضدالدوله از حاکمانی بود که در عمران و آبادانی کشور نقش داشت و در این دوره شناخته شده تر از بقیه حاکمان بود.
غزنویان
غزنویان حکومتی قدرتمند بود که از افغانستان شکل گرفت. این حکومت مسلمان نیز توانست هندوستان را فتح کند. حکومت غزنویان با آلپ تکین شروع شد و با خسرو ملک به پایان رسید. البته حاکمانی چون سلطان محمود غزنوی و سلطان مسعود نیز در این دوران حکومت کردند. باید اشاره کنیم که فردوسی در دوره غزنویان زندگی میکرد.
سلجوقیان
حکومت سلجوقیان با حکومت طغرل آغاز شد و پس از آن شاهد حکومت آلب ارسلان، ملکشاه، سلطان سنجر و دیگر شاهان سلجوقی بودیم. سلجوقیان با پیروزی بر غزنویان حکومت خود را تأسیس کردند و به یاری وزرای بزرگ قدرت خود را تثبیت نمودند اما در نهایت توسط خوارزمشاهیان، حکومت سلجوقیان نیز به پایان خود رسید.
خوارزمشاهیان
خوارزمشاهیان که 154 سال حکومت کردند پایتخت خود را نیشابور گذاشتند. نظامی گنجوی و عطار نیشابوری در دوران خوارزمشاهیان زندگی میکرد. حکومت خوارزمشاهیان در نهایت توسط مغولان از بین رفت و تحت تصرف مغولان در آمد.
مغولان
پس از خوارزمشاهیان برای مدتی ایران تحت کنترل چنگیزخان مغول بود و به قولی می توان گفت که ایران به نابودی کشیده شد.
ایلخانان
ایلخانان نیز از دیگر حکومتهای دیگر مغول بوده که با حکومت هلاکو آغاز شد و با حکومت ابوسعید به پایان رسید. گفته میشود که مولانا در این دوره از تاریخ زندگی میکرد. این حکومت 79 سال به طول انجامید. باید اشاره کنیم پس از حکومت ایلخانا، در جای جای ایران حکومتهای کوچک دیگری هم دیده میشد که میتوان به چوپانیان، مظفریان، سربداران، جلایریان و دیگر حکومتهای این چنینی اشاره کرد.
تیموریان
تیموریان هم رگ و ریشه از مغولان داشتهاند. این حکومت با تیمور لنگ آغاز شد و تیمور از بستگان چنگیز مغول بود. باید اشاره کنیم که حافظ در این دوره از تاریخ زندگی میکرد. حکومت تیموریان 35 سال طول کشید و البته در این دوران حکومت هایی چون قراقویونلو، آققویونلو و مرعشیان نیز تشکیل شده بود.
صفویان
حکومت صفویان توسط شاه اسماعیل صفوی آغاز شد و از دیگر شاهان حکومت صفوی میتوان به تهماسب اول، اسماعیل دوم، محمد خدابنده، شاه عباس، شاه عباس دوم، شاه سلیمان و شاه سلطان حسین اشاره کرد. در دوره صفویه برای اولین بار در تاریخ ایران مذهب شیعه به عنوان مذهب رسمی ایران معرفی شد. حکومت صفویان پایتخت خود را اصفهان، تبریز و قزوین در پادشاهیهای مختلف انتخاب کرده بود و به مدت بیش از 200 سال این حکومت ادامه یافت.