- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 161876 - 110/4
- وزن: 2.50kg
تاریخ ایران باستان
نویسنده: اردشیر خدادادیان
ناشر: به دید
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1800
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1380 _ 1378 - دوره چاپ: 2 _ 1
کمیاب - کیفیت : نو ؛ لبه عطف کتاب اول و دوم سائیدگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
مصور
هر ایرانی پاک سرشت و بویژه کسانی که در این سرزمین جایگزین گردیدهاند؛ ناگزیر و ناچار است که از یادگارهای پیشینیان خودآگاه شود و به بزرگی اندیشه و دانش و روان تابناک آنان آفرین گوید. ادوار تاریخی پیش از اسلام ایران، با وجود زمانهای زیادی که به خود اختصاص دادهاند؛ هنوز از مشکل فقه و تحقیقات دقیق و عمیقی رنج میبرند.
این مهم، بیش از هر چیز نمایندهی بیاعتنایی کامل پژوهشگران و دانشمندان کشور است. بر این اساس است که بنده میاندیشم باید به فاضل عزیز و استاد محقق دکتر اردشیر خدادادیان آفرین فراوان گفت که بخشی از وقت علمی خود را صرف تدوین و تالیف کتب سودمندی میفرمایند و با استفاده از اطلاعات و تجارب سودمندی که درخلال یک عمر پر زحمت و سرشار از تلاش خالصانه کسب کردهاند به حل و فصل معضلات و مسائل اعصار باستان، کمک میورزند.
آریایی ها و مادها
...در ابتدا آریاییها را پیش از ورود به فلات ایران ، سرزمین یا موطن اولیه آنها ، علل و انگیزه مهاجرت آنها ، چگونگی صورت گرفتن این مهاجرت و مسیرهای مهاجرت آنان و نژادشان مورد بحث قرار خواهیم داد . مفهوم وازه اریا به صورت های گوناگونی روایت و تعبیر شده است ، معنای اصیل ، نجیب ، مهمان نواز و ازاده نمونه هایی ازان میباشند .
آریایی عنوان کاربردی علمی – تاریخی است . که مورخین ، زبان شناسان ، قوم شناسان و نژاد شناسان برای مردمانی به کار میبرند که به هند و ایران مهاجرت کرده اند . به دنبال این اطلاق اقوام خویشاوند با انها را چون یونانیان، رومیان ، سلاوها ، ژرمن ها ، کلت ها ( سلت ها ) زیر عنوان هند و ژرمن ها برای پژوهشگران و دانشمندان آشنا هستند .شناخت، بررسی و تحلیل تاریخ و تمدن ایران در عصر هخامنشی ( 559تا 330پیش از میلاد) مقولهای است که نویسنده در این کتاب بدان اهتمام ورزیده است .
در این بخش آریاییها را پیش از ورود به فلات ایران ، سرزمین یا موطن اولیه آنها ، علل و انگیزه مهاجرت انها ، چگونگی صورت گرفتن این مهاجرت و مسیرهای مهاجرت انان و نژادشان مورد بحث قرار خواهیم داد . مفهوم وازه اریا به صورتهای گوناگونی روایت و تعبیر شده است ، معنای اصیل ، نجیب ، مهمان نواز و ازاده نمونه هایی ازان میباشند .
آریایی عنوان کاربردی علمی – تاریخی است . که مورخین ، زبان شناسان ، قوم شناسان و نژاد شناسان برای مردمانی به کار میبرند که به هند و ایران مهاجرت کرده اند . به دنبال این اطلاق اقوام خویشاوند با انها را چون یونانیان، رومیان ، سلاوها ، ژرمن ها ، کلت ها ( سلت ها ) زیر عنوان هند و ژرمن ها برای پژوهشگران و دانشمندان آشنا هستند...
هخامنشیان
شناخت، بررسی و تحلیل تاریخ و تمدن ایران در عصر هخامنشی ( 559تا 330پیش از میلاد) مقولهای است که نویسنده در این کتاب بدان اهتمام ورزیده است . بخش نخست درباره پیشینه پارسیها است و در بخش دوم علل و چگونگی سقوط ماد و انتقال قدرت به هخامنشیان بررسی شده است .بخشهای سوم تا دوازدهم، هر بخش به بررسی حوادث تاریخی دوران زمامداری یکی از سلاطین هخامنشی اختصاص دارد :کوروش دوم، کمبوجیه دوم، داریوش یکم، خشایارشای یکم، اردشیر یکم، داریوش دوم، اردشیر دوم، اردشیر سوم، ارشک یا ارسس، و داریوش سوم . در بخش سیزدهم دین، نظم و قانون در عصر هخامنشی سخن به میان آمده و موضوع بخش چهاردهم بررسی خط مشی کلی شاهان هخامنشی در زمینه دین و قانون است .
بخش پانزدهم درباره آموزش و پرورش در ایران عصر هخامنشی است و بخش شانزدهم به مقام، قلمرو و میزان دانش و فرهنگ ایرانیان در عصر هخامنشی اختصاص یافته است . در فصل هفدهم با عنوان تاریخ نگاری عصر هخامنشی به مورخانی چون هردوت، کتزیاس، توسیدید، گزنفون، دیودور سیسیلی، سترابون و پلوتارک اشاره شده است .در آخرین بخش کتاب جداول زمانبندی شده شاهان هخامنشی در پژوهشهای گوناگون گنجانده شده است .فهرست منابع تاریخی ایرانی و خارجی عصر هخامنشی، فهرست اعلام، به انضمام عکسهایی از آثار مربوط به هخامنشیان در صفحات پایانی کتاب به چاپ رسیده ....
اشکانیان و سلوکیان
این کتاب تحقیقی است درباره تاریخ ایران در عهد اشکانیان که در 37بخش سامان یافته است .مباحث اصلی کتاب به این شرح است :اسکندر مقدونی، عملکرد و زندگی سیاسی و عصر وی ;دوران حاکمیت سلوکیان ;جغرافیا و اقلیم پارت ; اصل و نسب و نژاد پارتیان ;روی کار آمدن پارتیان و ساختار اولیه دولت اشکانی ;سیاستهای نظامی اشکانیان از اواسط قرن دوم پیش از میلاد در برابر اقوام شمالی ;اقدامات و حوادث مهم دوران پادشاهان برجسته اشکانی ;وضع طبقات اجتماعی در جامعه اشکانی ;دین و آداب و رسوم اشکانیان ;نگاهی به تاریخ نگاری و عملکرد مورخان شرقی در زمینه تاریخ اشکانی ;نگاهی به منابع غربی تاریخ اشکانیان و بررسی احوال برخی از نویسندگان این منابع ;سیاست، حکومت و نظام کشورداری اشکانیان ;بررسی عوامل فروپاشی سلسله اشکانی .کتاب با فهرست منابع و ماخذ تاریخ اشکانیان و فهرست اعلام به پایان میرسد...
ساسانیان
در تحقیق حاضر، تاریخ و وجوه مختلف تمدن و ویژگیهای خاص دوره ساسانی، در قالب بیست و دو بخش بررسی شده است .مطالب کتاب با نگاهی به رویدادهای اواخر دوره اشکانی و مهمترین عوامل سقوط این سلسله، همچنین پیشینه دودمان ساسانی آغاز میشود ; سپس با این مباحث ادامه مییابد : ایالت پارس و موقعیت سیاسی نظامی آن، قوانین و آیین دادرسی در عصر ساسانی، دیدگاه مورخان غربی درباره ساسانیان، رقابت با روم بیزانس، جدول زمانی شاهان ساسانی، مورخان و نویسندگان تاریخ ساسانیان در سدههای نخستین اسلامی، وضعیت مسیحیان در عصر ساسانی، یادمانها و هنرهای عصر ساسانی، ادبیات دینی و غیر دینی ساسانی، کوشانیان و رویارویی با ایرانیان، و پیدایش امپراطور کوشان .در پایان کتاب فهرست منابع فارسی و خارجی به همراه عکسهایی از آثار باستانی مربوط به دوره ساسانی چاپ شده است...
فهرست
جلد اول و جلد دوم : آریایی ها و مادها
جلد سوم : هخامنشیان
جلد چهارم ، سلوکیان
جلد پنجم : اشکانیان
جلد ششم : ساسانیان
پیشینه پارسیها
علل و چگونگی سقوط ماد
انتقال قدرت به هخامنشیان
حوادث تاریخی دوران زمامداری سلاطین هخامنشی
کوروش دوم
کمبوجیه دوم
داریوش یکم
خشایارشای یکم
اردشیر یکم
داریوش دوم
اردشیر دوم
اردشیر سوم
ارشک یا ارسس
داریوش سوم
دین، نظم و قانون در عصر هخامنشی
بررسی خط مشی کلی شاهان هخامنشی در زمینه دین و قانون
آموزش و پرورش در ایران عصر هخامنشی
مقام، قلمرو و میزان دانش و فرهنگ ایرانیان در عصر هخامنشی
تاریخ نگاری عصر هخامنشی
هردوت
کتزیاس
توسیدید
گزنفون
دیودور سیسیلی
سترابون
پلوتارک
جداول زمانبندی شده شاهان هخامنشی
اشاره به عصر اسکندر مقدونی
عملکرد زندگی سیاسی او
نگاهی به دوره حاکمیت سلوکیان
روی کار آمدن پارتیان و مبارزات آنها
اشکانیان در ارزیابی مورخان اروپایی ایران در دوره حاکمیت اشکانیان
سیاستهای نظامی اشکانیان از اواسط قرن دوم پیش از میلاد در برابر اقوام شمالی
دولت اشکانی در زمان تیرداد یکم و پس از او
ایران در عصر اردوان پنجم آخرین پادشاه اشکانی
جدول زمانبندی شده سلسله اشکانی
بررسی وضع طبقات اجتماعی در جامعه اشکانی
بررسی زندگی سیاسی اجتماعی در جامعه اشکانی
هنر اشکانیان
نگاهی به تاریخ نگاری و عملکرد مورخان شرقی در زمینهی تاریخ اشکانی
سیاست، حکومت و نظام کشورداری اشکانیان
شامگاه دولت اشکانی و بامداد سلسله ساسانی در بررسی مورخان ایران معاصر
نگاهی به رویدادهای اواخر دوره اشکانی
بررسی مهمترین عوامل سقوط دولت اشکانی و روی کار آمدن ساسانیان
پیشینه دودمان ساسانیان
ماهیت دولت ساسانی در منابع تاریخی
میراث فرهنگی هخامنشیان به ساسانیان
امپراتوری ساسانی به عنوان رقیب نیرومند روم بیزانس
واپسین سالها و آخرین روزهای ساسانی
جدول زمانبندی شاهان ساسانی
مورخان و نویسندگان تاریخ ساسانیان در سدههای نخستین اسلامی
بررسی وضع مسیحیان در عصر ساسانیان
یادمانها و هنرهای گوناگون عصر ساسانی
ادبیات دینی و غیر دینی ساسانی
پیشینهی کوشانیان در رویارویی آنان با ایرانیان
پیدایش امپراتوری کوشان
مانی
مزدک و تعالیم او
فهرست منابع تاریخی
فهرست اعلام
عکسها