- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 186916 - 120/3
- وزن: 0.40kg
تائیر هنرهای مسلمین - ایرانیان در اروپا
نویسنده: زکی محمدحسن
ترجمه و نگارش: محمدتقی شریعتی
ناشر: باستان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 96
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: دهه بیست - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
این مقاله نخست در مجله الرساله و ترجمه آن در روزنامه آزادی چاپ شده است
هنرهای اسلامی با ساختن مساجد آغاز شد . ساختمان مساجد اوليه بسيار ساده بود . اولين منبری كه در مصر ساخته شد، به علت بلندی مكان واعظ، به فرمان خليفه خراب شد و نخستين محرابی كه برای مشخص كردن جهت قبله ساخته شد به سبب شباهت با محراب كليسا با مخالفت مواجه شد . از طرف ديگر در مقايسه مساجد با كليساها، مسلمانان متوجه فقر تزئيناتی مساجد خود شدند . از اين رو، محراب ومنبر از نخستين چيزهايی بود كه مسلمانان در ساخت مساجد بر آن تأكيد كردند و به قدری در اين كار مهارت پيدا كردند كه زيبايی و شكوه فوق العاده ای در اين زمينه آفريدند. اين بناها در سده های اخير الهام بخش معماری غربی گرديدند .
انتشار تصاوير معماری اسلامی در نيمه نخست قرن هجدهم، سبب آگاهي بيشتر غرب از اين نوع معماری شد . همچنين بناهای تاريخی هند اسلامی، همچون تاج محل، الهام بخش بسياري از هنرمندان و معماران انگليسی شد . از سوی ديگر، اسپانيا، با آن بناهاي چشمگير چون كاخ الحمراء، نزديك ترين كشور به اروپا برای الگو گرفتن آنان از اين شيوه معماری بود . بسياري از ادبا و نجبای اروپايی و آمريكايی به اين كشورها سفر كردند و با انتشار شرح سفر خود به گسترش هنر و فرهنگ اسلامی در غرب كمك كردند . تأثير معماری سنتی در غرب و به خصوص تأثير در شيوه خاورمآبی نقاشی غربی را در آثار دلاكروا و انگر می توان دريافت .
علاوه بر كتابهای مربوط به هنر اسلامی و نقاشی هايی كه از نقاشان مسلمان به اروپا راه می يافت، برپايی نمايشگاههای بین المللی كه در نيمه دوم قرن نوزدهم بسيار متداول بود، از عوامل مهم انتشار دانش، هنرها و صنايع سرزمينهای اسلامی محسوب ميشود. گسترش اسلام و تماس با ملل ديگر، از تعصبات نابجای مذهبی كاست. با وجود آنكه تساوی حقوق اجتماعی در دوره خلفا قانونی بنی اميه كه ديوارهای آن زيبا و باشكوه نقاشی شده بود، حكايت از رايج بودن هنرهای زيبا در ميان طبقات ديگر داشت.