- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 164144 - 104/5
- وزن: 0.40kg
تئوری بنیادی هنر تئاتر
نویسنده: کنستانتین استانیسلاوسکی
مترجم: اصغر رستگار
ناشر: نگاه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 368
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1398 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
اصول و قواعد مندرج در این کتاب را نباید به منزلۀ حکم یا قانونی غیرقابل تخطی تلقی کنیم. این اصول، چنان که خود استانیسلاوسکی بارها گفته است، باید با توجه به شرایط زمانی و مکانی و نیازهای مادی و روحی مورد بررسی قرار گیرند و با محک تجربه سنجیده شوند و در عین حال، نظریههای دیگر و جدیدتر را نیز باید در کنار آن مورد مطالعه قرار داد تا از کژراهههایی که در کمین نگرش یک جانبه نشسته است دوری کنیم.
یکی از عواقب گسترش و نفوذ روزافزونِ سینما در کشور ما این بوده است که علاقهمندان به هنر بازیگری بهراحتی میتوانستند حاصل تلاش و کوشش بازیگران مشهور و «ستارگان» برجستۀ تئاتر و سینما را در قالب شخصیتهای گونهگون ببینند و احیاناً از هر یک، چیزی فرا بگیرند. اما همین کار، در عین حال این عیب اساسی را نیز به دنبال داشته است که نمایشگاهی از کاراکترها و «تیپ»های نمایشی، به شکلی حاضر و آماده، در دسترس باشد و بازیگران حرفهای و غیرحرفهای با استفاده از اشکال خارجی آن تیپها، و بدون در نظر گرفتن کیفیتهای درونی احساسات آدمی، به عرضۀ هنر خود دل خوش دارند و این درست خطری است که همیشه در کمین بازیگر نشسته است، چه در ابتدای راه باشد و چه در انتهای راه. و به همین دلیل است که آنچه ما در صحنۀ تئاتر و سینمای کشورمان میبینیم حقیقتاً چیزی نیست جز همان «تیپ»های ساخته و پرداختهای که از فرط نمایش مکرر، فرسوده و نخنما شدهاند، و تا چنین است، عرضۀ نظریههای مختلف در زمینۀ هنر بازیگری و کارگردانی صحنه نیازی سخت محسوس است.
«تئوری بنیادی هنر تئاتر» گامی است که برای برآوردن این نیاز برداشته شده است بدیهی است که اصول و قواعد مندرج در این کتاب را نباید به منزلۀ حکم یا قانونی غیرقابل تخطی تلقی کنیم. این اصول، چنان که خود استانیسلاوسکی بارها گفته است، باید با توجه به شرایط زمانی و مکانی و نیازهای مادی و روحی مورد بررسی قرار گیرند و با محک تجربه سنجیده شوند. و در عین حال، نظریههای دیگر و جدیدتر را نیز باید در کنار آن مورد مطالعه قرار داد تا از کژراهههایی که در کمین نگرش یک جانبه نشسته است دوری کنیم.
کنستانتین استانیسلاوسکی متعلق به دورانی است که از جانب صاحبنظران، دوران «اوج رئالیسم روسی» نام گرفته است. در شرایطی که داستانپردازان و نمایشنامهنویسان بزرگ روس میکوشیدند تا به حقیقت زندگی و علت و معلول واقعی روابط انسانی دست یابند، استانیسلاوسکی برای نخستین بار کوشید تا به حقیقت هیجانات و سرشت واقعی احساسات آدمی دست یابد و آن را از طریق صحنه ارائه دهد. با تحولاتی که طی قرن بیستم در عرصۀ ادبیات رخ داده است، چنین مینماید که عصر رئالیسم کلاسیک سپری شده است.
ما اکنون با آن دوران یک قرن فاصله گرفتهایم. اما آیا این بدان معناست که دیگر به شناخت ماهیت هیجانات و سرشت واقعی احساسات نیازی نیست؟ اگر هست، چه روشها و چه اصولی برای راهیابی به احساسات هست و غلیانهای روح آدمی از چه قوانینی پیروی میکنند؟ پیشرفتهای دانش روانشناسی در طی این یک قرن به چه دستاوردهایی نایل آمده است و کدامها به کار آفرینش صحنهای میخورند؟ آری، به راستی بازیگر باید خلاصه و چکیدۀ همه چیز باشد. اما بگذارید قضاوتی امروزیتر را از زبان یک هموطن استانیسلاوسکی بیاوریم، قضاوتی که نشان میدهد قانون هنر قانونی است از حیث زمان و مکان فراگیر. دیروز و امروز و فردا نقشی در آن ندارد.
در بخش اول این کتاب دیوید مگارشک سیستم آموزش بازیگری استانیسلاوسکی را در بوته نقد قرار می دهد. بخش دوم دربردارنده تئوری بازیگری استانیسلاوسکی است؛ مجموعه ای از اصول و قواعدی که زمینه ی شناخت ماهیت هیجانات و سرشت واقعی احساسات و همچنین دستیابی به حالت خلاق ذهنی را به منظور موفقیت بازیگر بر روی صحنه و کارگردانی صحیح صحنه فراهم می آورند و نگاهی نو به فنون بازیگری می اندازد.
استانیسلاوسکی از طریق بررسی تجربیات خود در مقام هنرپیشه و تحلیل معروف ترین نقش های خود، به ارائه ی قوانین تکنیک بازیگری و تعلیم و تربیت هنرپیشگان و کارگردانان می پردازد. در بخش سوم و چهارم نیز اخلاق تئاتری و بدیهه سازی به سبک استانیسلاوسکی از زبان دیوید مگارشک نقل می شوند.