- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 117341 - 34/3
- وزن: 0.30kg
- UPC: 25
بهارستان عزلتی خلخالی
نويسنده: عبدالله قدیری
ناشر: شيخ صفي الدين
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 250
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1379 - دوره چاپ: 1
کیفیت : درحد نو ~ نو
مروری بر کتاب
بررسی و معرفی زندگانی و آثار و افکار و تصحیح دیوان
ادهم قُرَشى خلخالى، متخلص به عُزلتى و مشهور به واعظ، فرزند قاضىبيگ خلخالى، از دانشمندان و عارفان برجسته و بنام دوره صفويه (قرن 10 و 11 هجرى) و از زمره تركان پارسىگوى است كه در شاخههاى گوناگون معارف انسانى، از جمله اخلاق و موعظه، تفسير قرآن كريم، اصول عقايد اماميه و عرفان، به نظم و نثر آثارى نفيس و ماندگار دارد.
عُزلتى از معاصرين و مُستَفيدانِ شيخ بهايى (شيخ بهاءالدين عاملى) و نيز ميرداماد (مير برهانالدين محمدباقر استرآبادى) بود. او در جوانى و در شهر اصفهان به تحصيل و كسب علم و معرفت پرداخت. بعد از اتمام تحصيل و نيل به مدارج بالاى علمى در دارُالارشاد (اردبيل) به كار آموزگارى پرداخت و چون در ملحقات ولايت تبريز با درويشى روشنضمير و صاحبدل آشنا شد، تحت تأثير او، ترك رسوم و عادات ظاهرى و نيز امر تدريس كرده و منش صوفيانه و راه اهلِ طريقت را در پيش گرفت و مدتى در ده خَرَقان (از دهستانهاى شهرستان قزوين) كنج عزلت گزيد. در آنجا ضمن ارشاد و راه نمودن مردم، به آفرينش آثار نظم و نثر خود همت گمارد.
کتاب حاضر، حاوی نسخة بازنویسی شدة کتاب «بهارستان»، نوشتة «ادهم قرشی خلخالی»، متخلص به «عزلتی» و مشهور به «واعظ» از عارفان و شاعران قرن دهم و یازدهم ه. است. دیوان بهارستان در موضوع پند و اندرز و در قالب حکایات و نصایح منظوم، در بحر متقارب مثمن محذوف و یا مقصور به تقلید از «بوستان سعدی»، تنظیم شده است.
بنا به گفته ناظم، به سبک و تقليد بوستان سروده شده است و در پند و اندرز با داستانهايى در ده باب و شامل شش هزار بيت است. اشعار این دیوان از نوع اشعار تعلیمی است و ده بخش آن موضوعاتی چون: فضیلت قناعت؛ اخلاق؛ علم و ستایش عالم و... و مذمت حرص؛ دنیا و دنیاداران و... را در برمیگیرند. شایان ذکر است در صفحات آغازین کتاب نیز شرححالی مختصر از خلخالی به رشتة تحریر در آمده است.
فهرست
باب اول -در مدمت دنيا و دنياداران و محمدت زهد و زاهدان
باب دوم -در مذمت حرص و طول امل
باب سوم -در فضيلت شكرنعمت گذاري حضرت باري و زذيلت ترك آن
باب چهارم -در فضيلت قناعت كه عين راحت و محض طاعت بود
باب پنجم -در بيان سخاوت و جوانمردي و ثمره آن
باب ششم -در بيان حال بزرگان دين و تعريف مردان صاحب يقين
باب هفتم -در فضيلت علم و ستايش عالم و...