- موجودی: موجود
- مدل: 192404 - 52/1
- وزن: 0.40kg
بنیاد فلسفه سیاسی در غرب
نویسنده: حمید عنایت
ناشر: دانشگاه تهران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 246
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1351 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : در حد نو
مروری بر کتاب
از هراکلیت تا هابز
موضوع کتاب حاضر، مباحثی دربارة شکلگیری بنیانهای سیاسی و اندیشههای سیاسی در تاریخ اروپا است. نگارنده بنیانهای اندیشههای سیاسی در غرب را موضوع بحث قرار داده است و عقاید هشت تن از متفکران را که به اتفاق صاحبنظران، استاد و مسأله آموز این مطلب تا پایان قرن هفدهم میلادی بودهاند بررسی کرده است.
در ابتدای کتاب مباحثی دربارة نگرش و فلسفة هراکلیت، افلاطون و ارسطو و زندگی و آثار آنها آمده است. سپس آرای بدن در زمینه مفهوم حاکمیت، اوصاف حاکمیت و فرق سلطنت با استبداد بیان شده است. در ادامه، زندگی و آرای هابز نقد و تحلیل شده است. و در نهایت، تحلیلی کلی از آرای این فیلسوفات و مقایسه با آراء حکمای اسلامی ذکر شده است. همچنین مفهوم «ماکیاول» در این کتاب بررسی شده است.
هر گونه بحثی از اندیشه و فلسفه سیاسی بدون اشاره به یونان باستان ممکن نیست. درواقع آغاز فلسفه و فلسفه سیاسی از یونان است. مرحوم حمید عنایت دارای آثار ارزشمندی در حوزه سیاست و اندیشه سیاسی است. آن طور که درمقدمه کتاب آمده هدف از آن آشنایی دانشجویان علوم سیاسی از مبانی فلسفه سیاسی در غرب است. هراکلیست نخستین فیلسوف یونانی که بنیاد جهان را تغییر و دگرگونی می داند. هر چند که فلسفه او همان فلسفه متکی بر طبیعت بر خلاف فیلسوفان دیگر او آتش را ماده اصلی جهان می دانست . چرا که پیوسته نا آرام و نمودگار دگرگونی است.
عقاید هراکلیست از دو جهت در برانگیختن اندیشه سیاسی نزد یونیان موثر بوده یکی آنکه با انکار ثبات امور جهان آنان را متوجه کرد که تغییر سازمانها و نهادهای سیاسی موجود، خلاف آیین وناموس کیهان نیست. دیگر آنکه الهام بخش افلاطون و ارسطو شد.
اولی را در فکر یافتن نظامی ایمن از دگرگونی یعنی مدینه فاضله انداخت و دومی را به پیدا کردن منشا جامع سیاسی و چگونگی سیر تحول آن رهنمود شد.