- موجودی: موجود
- مدل: 182323 - 95/7
- وزن: 0.70kg
بناهای آرامگاهی
نویسنده: محمدمهدی عقابی
ناشر: پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 427
اندازه کتاب: رحلی لب برگشته - سال انتشار: 1378 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
مصور
دایره المعارف بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی
موضوع کتاب حاضر، شرح معنای عمیق نهفته در معماری اسلامی ایران است. کتاب مصوّر است و با زبانی روان و به روش علمی ـ تحلیلی نوشته شده است. این اثر با هدف آشنایی با معماری دوره فرهنگ اسلامی در ایران و درک بهتر فضای معماری و نشان دادن حقیقت مفاهیم و وحدت میان آرمانها و بنای ساخته شده توسط هنرمندان نگارش یافته است. محدوده تاریخی مورد بررسی در این اثر شامل ظهور اسلام تا اواخر حکومت سلسله قاجاریه و محدوده جغرافیایی آن از شمال به ماوراءالنهر، از غرب به میان رودان، از جنوب به خلیجفارس و از شرق به رود سند است.
یکی از پرتعدادترین بناهای تاریخی به جای مانده در ایران آرامگاه ها می باشند. هسته اولیه شکل گیری مجموعه های مزبور تدفین یک فرد شاخص مذهبی یا سیاسی در همان زمان یا در طول زمان های بعدی بود که بناهای جانبی دیگری مانند مجسمه، مدرسهف خانقاه، کاروانسرا و ... به آن افزوده شده است. این مجموعه های آرامگاهی مذهبی، تأثیر اساسی بر روند شکل گیری بسیاری از شهرهای ایران دوران اسلامی داشته است، بدین معنا که در اغلب موارد مجموعه های مزبور هسته اولیه و مرکز ثقل تشکیل یک شهر شده اند و به واسطه همین مرکزیت از اهمیت فراوانی برخوردار بوده اند. پلان و فرم خاص این مجموعه ها، نحوه ارتباط با سایر بناها و تکامل تکنیک های ساخت که در طول ادوار تاریخ حاصل گردیده کاملاً متفاوت از سایر بناها بوده است.
در دهه های اخیر نیز نارضایتی از غرب گرایی و همچنین انتقاد به معماری مدرن از طرف عده ای از معماران غربی همه و همه باعث توجه به هویت و سنت معماری ایرانی در طراحی بعضی از بناهای فرهنگی شد. در این دوران سفارش طراحی و ساخت آرامگاه و عمارتهایی برای شخصیتهای ادبی، علمی و فرهنگی کشور نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در توجه به معماری سنتی ایران ایفا کرد. با توجه به اهمیت بنیادین این مجموعه ها در معماری ایران، کنکاش و پژوهش در ابعاد مختلف مبدأ و نحوه پیدایش و مبانی اعتقادی شکل گیی و توسعه آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است.