- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 173765 - 60/6
- وزن: 0.50kg
بن بوس ؛ فرم و محتوی
نویسنده: بن بوس
مترجم: فاطمه کاوندی
ناشر: نظر
زبان کتاب: فارسی - انگلیسی
تعداد صفحه: 120
اندازه کتاب: خشتی - سال انتشار: 1390 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
مصور - گلاسه - رنگی
زمانی که با اثری هنری روبرو میشویم در وهلۀ نخست با حواس پنجگانه صورت یا ماهیت بیرونی اثر را درک میکنیم. برایِ مثال در هنرهای تجسمی ”میبینیم“، در مجسمهسازی و معماری ”میبینیم“ و ”لمس میکنیم“، در موسیقی ”میشنویم“، در ادبیات، تئاتر، رقص و سینما ”میبینیم“ و ”میشنویم“. واضح است که اگر حواس پنجگانۀ ما درست کار نکنند، در دریافت دادههایی که به واسطۀ اثر هنری معنی مییابند دچار مشکل خواهیم بود. برای مثال یک فرد ناشنوا نسبت به یک فرد شنوا، درکی از موسیقی به مفهوم عامِ آن ندارد. در نتیجه بسیار راحت میتوان نتیجه گرفت که ما با یک پوستۀ بیرونی طرف هستیم که در حقیقت برای مرتبط شدن با آن نیاز به ابزار شناساییاش داریم.
ظاهر امر نشان میدهد که برای درک اثر هنری باید حواس پنجگانهمان یا حداقل آنهایی که پیشتر ذکر شدند تا حدود زیادی درست عمل کنند، در نتیجه اگر نتوانیم ببینیم- یک نقاشی را- با هر ماهیتی-نمیتوانیم بررسی کنیم. این اثر با هر تعریف و هر ظاهر بیرونی- فارغ از ارزیابی کمی و کیفی- تا دیده نشود، موجودیت نمییابد؛ اگر نبینیم، کیفیتها و عناصر بصری مفهومشان را از دست میدهند. حال این پرسش پیش میآید که آیا ما فقط در هنر با این مقوله روبرو هستیم؟
جواب ساده است: خیر!
برقراری ارتباط با هر پدیدهای به ابزار ارتباطی نیازمند است. حواس پنجگانه،رابطِ ما با این دریافتکنندهها و ورودیهای ارزشمندِ دردسرساز و البته بسیار محدود، با جهان پیرامونمان هستند. انسانی را تصور کنید که نه میتواند ببیند، نه بشنود، نه لمس کند، نه ببوید و نه ِبچِشد. این فرد چطور میتواند با محیط پیرامونش ارتباط برقرار کند؟ چگونه میتواند معنایی را در ذهن خود تولید کند؟ چگونه میتواند تخیل کند؟ و… .