- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 116788
- وزن: 0.60kg
بعد زیباشناختی و زیباشناسی واقعیت
نویسنده: هربرت مارکوزه , داریوش مهرجویی
مترجم: داریوش مهرجویی
ناشر: اسپرک
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 205
اندازه کتاب: رقعی سلفون - سال انتشار: 1368 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت :
مروری بر کتاب
کتاب بُعد زیبا شناختی، از دو بخش با عنوان های زیبا شناسی واقعیت نوشته داریوش مهرجویی و بُعد زیبا شناختی اثر هربرت مارکوزه تشکیل شده است.
در بخش زیبا شناسی واقعیت، مهرجویی با پرداختن به معنای زیبا شناسی از آغاز دوران جدید در فلسفه غرب، آنجا که آگاهی شخصیت می یابد و ذهن خود را در «می اندیشم، پس هستم» تحقق پذیر می سازد، چنان که از نظر دکارت تمامی تفکر فلسفی مبتنی بر تقدم آگاهی است، به تفسیر مارکس و انگلس از زیبایی می رسد که آن را در خدمت پراکسیس بشری می گمارند و در نوشته های انگلس، روی اهمیت ذاتاً لجتماعی اثر تأکید دارد.
مارکوزه نیز معتقد است که هنر، به عنوان آگاهی، بر ذهنیت افراد جامعه اثر می گذارد و موجب رشد شناخت آنان از خود و از جهان خود می شود.
نویسنده با پرداختن به معنای زیبا شناسی از آغاز دوران جدید در فلسفه غرب، آنجا که آگاهی شخصیت می یابد و ذهن خود را در «می اندیشم، پس هستم» تحقق پذیر می سازد، چنان که از نظر دکارت تمامی تفکر فلسفی مبتنی بر تقدم آگاهی است، به تفسیر مارکس و انگلس از زیبایی می رسد که آن را در خدمت پراکسیس بشری می گمارند و در نوشته های انگلس، روی اهمیت ذاتاً لجتماعی اثر تأکید دارد.
مارکوزه نیز معتقد است که هنر، به عنوان آگاهی، بر ذهنیت افراد جامعه اثر می گذارد و موجب رشد شناخت آنان از خود و از جهان خود می شود.
زیباییشناسی یکی از رشتههای فلسفه است که به عنوان نظریهی تأمل در داوریهای زیباییشناختی و چیستیِ زیبایی و نسبت آن با ادراک، تعریف میشود.» در قمستی از متن کتاب آمده است: «واژهی زیباشناسی یا زیباییشناسی یا علم الجمال آن طور که در زبان فارسی متداول است و معادل واژه Aesthetics به کار رفته، از نظام فلسفی خاصی سخن میگوید که کارش کاوش در معنای جمال و شناخت زیر و بمهای این پدیده است.
با آنکه فلاسفه پیشین اساسا آن را به معنای چیزی مربوط به حواس در مییافتند و بر نقش شناختی و معرفت بخش آن تاکید میکردند، زیباشناسی به عنوان نظامی جداگانه در زمینه علم و فلسفه تا میانه قرن هجدهم جایگاه مشخصی نداشت.