- موجودی: موجود
- مدل: 197708 - 52/4
- وزن: 0.30kg
بر مزار صادق هدایت
نویسنده: یوسف اسحاق پور
مترجم: باقر پرهام
ناشر: باغ آینه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 117
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1373 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
کسانی هستند که از بیست سالگی شروع به جانکندن میکنند.» این حرف صادق هدایت است، بزرگترین نویسنده ی ایران نوین، کسی که درست شرح همین جانکندن را نوشته است. بدبینی درمان ناپذیری که او را واداشت تا بعد از یک زندگی دردناک در 1951 م. / 1330 ش. در پاریس دست به خودکشی بزند، چیزی بیشتر از وجود خود هدایت بود.
او خودش را "چوب دو سر طلا" میدانست. آدمی که «اشتباهی به دنیا آمده، از اینجا مانده و آنجا رانده.» این "چوب"، مثل زندگی خود او، مثل ایران نوین، روی یک خط مرزی معلق بود، آویزان میان شرق و غرب. هدایت نویسنده ی دوران تجدد ایران بود، تجددی ناگریز. تجدد همه ی زندگی را در شرق زیرورو کرد.
نتیجه ی سیاسی و تاریخی آن در ایران انقلاب مشروطیت بود: مردم آزادی می خواستند، دنبال حکومت قانون و تاسیس دولت ملی بودند؛ نظم هم میخواستند، در برابر بینظمی، آشفتگی، و خودسری موجود. رضا شاه دولت ملی، دستگاه حقوقی، و نظم ایجاد کرد، ولی در قالب استبداد شرقی. اما آنچه تحقق نیافت آزادی بود، و کار صادق هدایت به قول شاهرخ مسکوب ؛ از عوارض همین شکست در تحقق آزادی بود.
بر مزار صادق هدایت نگاهی جدید است به بوف کور و در این کتاب یوسف اسحاق پور می کوشد تا با کمک تصویر ، چشم و نگاه ، واژگونی متافیزیکی ای را که هدایت در بینش خود پدید آورده بررسد و نشان دهد چه گونه عالم مثالین تفکر عرفانی ایرانی در جهانی که اشباح بر خدایان حاکم اند به تخیلی بیمارگونه تقلیل می یابد و به عبارت دیگر ، چه گونه تمام ارزشهای متداول سنتی مسخ می شوند ؛ سالک راه طریقت به پیر خنزرپنزری تبدیل می شود ، و شوق و عشق ربانی به وسوسه های انتحار آمیز نفسی مالیخولیایی ؛ از همین روست که در بوف کور همه چیز حال برزخی دارد ؛ برزخ بین مرگ و زندگی ، جنون و هوشیاری ؛ دو بخش مجزای این کتاب نیز از همین برزخ و همین دوپارگی برخاسته از آن مایه می گیرد.