- موجودی: موجود
- مدل: 204327 - 80/2
- وزن: 0.40kg
بدعت ها و بدایع نیما یوشیج
نویسنده: مهدی اخوان ثالث (م. امید)
ناشر: زمستان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 369
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1376 - دوره چاپ: 3
مروری بر کتاب
... و نیما بود که باز ما را توانگر کرد و راه توانگری نیز به ما بنمود. او گویی هزار بار خود را در این گونه جشنهای گلریزانجهانی دیده بود. همو بود ه سبد خالی افتادهی شعر ما را برداشت به جنگل خویش برد و باز آورد پر از گلها و میوهها ودیگر موائد زمینی و آسماند.
او شعر ما را از تنگنای نصابهای محلی رهاند و با تکیه بر اصول اصیل ملیت ما، برای شعرامروزیمان کسب حیثیت و آبروی جهانی کرد. امروز اگر دنیا بگوید ما فلان وفلان و فلان را داریم، شما که را؟ میگوییمنیما یوشیج را، میگوییم و از عهده بیرون میآییم.
زیرا که نیما هم متعلق به عالم انسانیت بود. اگر در کنج دنج و خلوتخاموش خویش بر پوست تختش نشسته بود، کنار آتشی که تنش را گرم میکرد، دلش میلرزید با لرزش درختانی که درشهرها و بیابانهای دور و نزدیک عالم میلرزیدند زیر برفها و بادها. زیرا که نیما سرماها و آتش را میشناخت. و دوستداشت آتش را، چون نیاکانش....
در میان شاعران نیمایی، "م. امید" از متعهدترین افراد بود که بیش از هر شاعر دیگری به ذهنیات، و نحوه ی بیان "نیما" وفادار ماند. می توان گفت سهمی که "مهدی اخوان ثالث" و "احمد شاملو" در معرفی شعر "نیما" به محافل ادبی داشته اند، بسیار در پذیرش آن به عنوان سبکی نو و سپس شکوفایی اش نقش داشته است. "اخوان" هم همچون "نیما" نشان داد که صرف بدیع بودن زبان، به اثر رنگ تازگی نمی بخشد و این فکر و نگاه شاعر است که باید نو شود.
نثر کتاب "بدعت ها و بدایع نیما یوشیج" از همان طنین دلنشین و فضای گرم نوشته های "مهدی اخوان ثالث" برخوردار است و مانند دیگر آثار وی، رد ذوق شاعر بر مطالب کتاب دیده می شود. "م. امید" ساختار این کتاب را به این شکل طراحی کرده که در آن، طی هر بخش به یکی از تصرفات زبانی و شاعرانه ی نیما اشاره می کند و سپس در بحث با یک چهره ی فرضی، که به نظر می رسد ترکیبی از آرای ادیبان مخالف نیما را ارائه می کند، به عرضه ی نمونه هایی از بزرگان شعر و ادب فارسی می پردازد و به این شکل تصرفات نیما را توجیه می نماید. در مجموع این کتاب و دیگر آثار "م. امید"، خوانندگان را بیشتر با شعر نوی نیمایی و عملکرد ادبی "نیما یوشیج" آشنا می کند.
فهرست
نیما مردی بود مردستان
نیما و شیوههای قدمایی
نوعی وزن در شعر امروز فارسی
هماهنگی و ترکیب
عینیت و ذهنیت
پا به پای شعری از نیما
دربارهی بحر طویل فارسی