- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 182199 - 112/4
- وزن: 0.50kg
بحران خاورمیانه و نتایج آن
نویسنده: غلامرضا ازهاری
ناشر: ارتش شاهنشاهی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 114
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1353 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو ؛ کتاب بر اثر فشار تاب مختصری دارد
مروری بر کتاب
جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1973
کشورهای عربی در یک عملیات غافلگیرانه در سال ۱۹۷۳ اقدام به حمله به استحکامات خط بارلو واقع در شرق کانال سوئز و بلندیهای جولان کردند. در هنگام انعقاد قرارداد آتشبس، نیروهای مصری قسمتهای شمالی ساحل شرقی کانال سوئز را به کنترل خود درآورده بودند اما ارتش اسرائیل از کانال سوئز گذشته و در خاک مصر در غرب کانال سوئز پیشروی کرده بود. در جبههٔ سوریه هم قسمتهای دیگری از ارتفاعات جولان، به تصرف اسرائیل درآمد.
تحریم پاسخی به دخالت آمریکا در جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۳ بودهاست. ۶ روز پس از آن مصر و سوریه کمپین نظامی علیه اسرائیل را تأسیس کردند تا مرزهای از دست داده شده در جنگ ۶ روزه در ماه جون سال ۱۹۶۷ را دوباره بهدست بیاورند و پس بگیرند که در این اقدام آمریکا به اسرائیل کمکهای نظامی میکرد.
در پاسخ به این عمل، OAPEC تحریم علیه کانادا، ژاپن، هلند، انگلستان و آمریکا را مطرح کردند. بحران تأثیر مهمی را روی روابط بینالملل گذاشت و از همگسیختگیای را در ناتو پدیدآورد. برخی از کشورها و ملتهای اروپایی و ژاپن خود را از سیاستهای خارجی اتخاذی آمریکا در خاورمیانه جدا کردند. تولیدکنندههای نفتی غرب هرگونه سیاست آینده که منجر به صلح در بین متحاربین و جنگ طلبان بود را یکپارچه نمود. بر همین اصل، مدیران و وزرای نیکسون مذاکرات چند جانبه و چند منظورهای را با جنگکنندهها و محارب به انجام رساندند.
آنها برنامهریزی کردند تا اسرائیل از شبه جزیره سینا و ارتفاعات گولان عقبنشینی کند. در ۱۸ ژانویه سال ۱۹۷۴ وزیر امور خارجه آمریکا، هنری کسینجر با ارتش و نظامیان اسرائیل مذاکراتی را مبنی بر صرف نظر کردن از بخشهایی از شبه جزیره سینا را به انجام رساند. تفاهم نامه و توافق مذاکره شده بین اسرائیل و سوریه برای تولیدکنندههای نفت عربی کافی بود تا در سال ماه مارس ۱۹۷۴ تحریمها را بردارند.