- موجودی: موجود
- مدل: 192208 - 95/3
- وزن: 0.50kg
باورها و دانسته ها در لرستان و ایلام
نویسنده: محمد اسدیان خرم آبادی , محمد حسین باجلان فرخی , منصور کیائی
ناشر: وزارت فرهنگ و آموزش عالی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 350
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : صفحات درحد نو _ نو ؛ عطف کتاب زدگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
باورها و دانسته های مردمی از دیدگاه مردم شناسی از اهمیت ویژه ای برخودار است. هر باور به آیین و سنتی که پاسخگوی تاریخی نیازمند مادی و معیشتی قومی است، راه دارد و مطالعه در این زمینه وسیله ای است برای شناخت فرهنگ مردمی که طی هزاران سال زندگی خود را با تلاش پیگیر شکل داده اند.
کتاب حاضر حاصل پژوهشی دقیق در زمینه فرهنگ مردمی مناطق باستانی لرستان و ایلام و قومی است که نیکان آنها مدت ششصد سال بر بابل متمدن جهان باستان فرمان راندند و مفرغ را شکل دادند و به دست آمده های باستان شناسی لرستان و ایلام خود دلیلی است بر این گفته...
در اين كتاب دربارهي مردم شهرها، روستاها و بخشهاي ايلام و لرستان و مردم كوچك نشين اين منطقهها مطالبي جمع آوري شده است؛ ضمن آنكه مولفان در اين كتاب به آيينهاي مردم اشاره نكرده و آن را به دفتري ديگر موكول ميكنند. همچنين در كتاب باورهاي مردم با نمودهاي كهن ايران باستان و كشورهاي همسايه مقايسه شده استجمع آوري ترانهها و فرهنگ مردم را بسيار ارزشمند ميدانست و به ما پيشنهاد ميكرد كه ترانههاي محلي مردم را در قالبهاي مختلف بفروشيم و معتقد بود اين ترانهها از نظر دانش موسيقي بسيار ارزشمند است.
مقدمهي كتاب، ناظر بر مباحث تئوري در فلسفهي اساطير شناسي است. كتاب از نظر مردم شناسي بسيار ارزشمند است و به نوعي تك نگاري اساطيري در لرستان و ايلام محسوب ميشود. وي بيان اين كه شناخت اساطير خط سير انديشهي انسان را طراحي ميكند، اظهار داشت: اساطير مشخص ميكنند كه انسانها از دوران بدوي تا جهان مدرن چه مراحلي را گذراندهاند. زندگي انسانها هنوز هم در چنبرهي انديشهي اساطيري گرفتار است و توسعهي پايدار و كلان با خداحافظي با اساطير به دست ميآيد؛ چون نگرش اساطير به مسايل با ديدگاههاي مدرن در تضاد است....
محمدحسين باجلان فرخي ـ يكي از مولفان كتاب ـ در پاسخ به موارد مطرح شده از سوي منتقدان گفت: كتاب در پاييز سال 1358 بسيار شتاب زده چاپ شد و قرار بود سفرهاي ديگري براي تكميل مراسم آيين منطقه داشته باشيم كه متاسفانه اين كار انجام نشد. ما تلاش كرديم اطلاعات پراكنده را در يك كتاب جمع آوري كنيم تا محققان در آينده بتوانند از آنها استفاده كنند. وي با بيان اينكه اسطوره و افسانه مرز مشخصي با يكديگر ندارند، تصريح كرد: اسطوره، روايتي مقدس است كه به دوران خاصي برميگردد و اكنون ديگر اسطورهزدايي از انسان شناسي جديد مطرح نميشود. او ضمن دفاع از عنوان كتاب، آن را دقيق و حساب شده دانست و اضافه كرد: ما در نگارش كتاب از ديدگاههاي سيمين دانشور نيز متاثر شديم.
منصور كيايي نيز به عنوان ديگر مولف كتاب، گفت: ايلام و لرستان ارتباط فرهنگي ديرينهاي با هم دارند و به دليل ييلاق و قشلاق مردم و حكمرانهايي كه در آنجا بودند آميختگي فرهنگي نزديكي با يكديگر دارند. ايلاميها خود را كرد ميدانند؛ ولي فرهنگ آنها با فرهنگ مردم كردستان بسيار تفاوت دارد. در كتاب نيز اگر تفاوتي ميان فرهنگ مردم ايلام و لرستان بود ذكر ميكرديم كه كدام بخش مربوط به ايلام و كدام بخش مربوط به لرستان است. كيايي در سخناني به كتابهاي مردمشناسي اشاره كرد كه پيش از كتاب “باورها و دانستهها در ايلام و لرستان“ نوشته شدهاند و رابطهي آنها را با كتاب مورد بحث بررسي كرد.