- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 177221 - 111/3
- وزن: 0.60kg
بازی بزرگ
نویسنده: پیتر هاپکرک
مترجم: رضا کامشاد
ناشر: نیلوفر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 608
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1379 - دوره چاپ: 1
کیفیت : در حد نو _ نو
مروری بر کتاب
مصور - نقشه
عملیات سازمان های جاسوسی روس و انگلیس در آسیای مرکزی و ایران
بازی بزرگ نامی است که به رقابتهای سیاسی و نظامی دو امپراتوری بزرگ بریتانیا و روسیه تزاری در آسیای مرکزی داده شدهاست .این رقابتها از اوائل قرن نوزدهم یعنی تقریباً پس از معاهده گلستان مابین روسیه و ایران شروع شد و تا انقلاب اکتبر روسیه ادامه داشت.درباره عملیات سازمانهای جاسوسی روس و انگلیس در آسیای مرکزی و ایران - در مورد جریاناتی است که منجر به امضای قرارداد ۱۹۰۷ بین روس و انگلیس شد.
انگیزۀ دستیابی به هند و اهداف استعماری، امپراتوری های قدرتمند روس و انگلیس را به مبارزه ای بی امان کشاند که از سال های آغازین قرن نوزدهم، با هجوم قوای روسی به شمال ایران، شروع شد و تا سال ۱۹۰۷ (۱۳۲۵ ق)، زمان امضای قرارداد مصالحه بین روس و انگلیس، ادامه یافت. کارزار پهناور این مبارزه، «بازی بزرگ»، منطقۀ حایل بین روسیه و هند از کوه های پربرف قفقاز در غرب تا ترکستان چین و تبت در شرق را در بر می گرفت.
دیری نپایید که این منطقه صحنۀ رقابت دستگاه های جاسوسی و میدان وسیع ماجراجویی افسران نظامی و اطلاعاتی، مأموران سیاسی حرفه ای و کاشفان جوان و بلندپرواز طرفین گردید. برخی از این بازیگران در هیئت مبدل روحانیان مسلمان یا زایران بودایی به میدان می رفتند و دیگران در لباس کامل نظامی، بازیگران بسیاری وارد صحنه شدند. بیش از صد نفر در این ماجراها نقش داشتند که دست کم سه نسل را در بر می گیرد.
کتاب «بازی بزرگ» داستان جذاب و مهیج ماجراهای خوش و ناخوش این بازیگران است که با استفاده از آرشیوهای هند و انگلیس اغلب از زبان خود آنان بیان می شود. بازی بزرگ بین بریتانیای دوره ی ویکتوریا و روسیه ی تزاری در زمینهای متروک از قفقاز تا چین، بر سر گذرگاههای خلوت پارمیر و قراقورام، در بیابانهای شعلهور کرمان و هلموند و از میان شهرهای کارواننشین جاده ی ابریشم قدیم برگزار شد.
قدرت هایی که برای کنترل دسترسی به ثروت های هند و شرق تلاش می کنند. زمانی که بازی برای اولین بار شروع شد، مرزهای روسیه و هند بریتانیایی 2000 مایل از هم فاصله داشتند. در پایان، این فاصله در برخی نقاط به بیست مایل کاهش یافته بود. اکنون، در خلاء ناشی از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بار دیگر صحبت از سربازان روسی به میان آمده است که «انگشتان را در اقیانوس هند فرو می برند».