- موجودی: موجود
- مدل: 192434 - 88/2
- وزن: 1.00kg
ایام محبس + سایه
نویسنده: علی دشتی
ناشر: دانشگاه تهران - صفی علیشاه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 177 + 272
اندازه کتاب: رقعی گالینگور - سال انتشار: 1349 _ 1327 - دوره چاپ: 4
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ مهر دارد ؛ با گالینگور صحافی شده
مروری بر کتاب
ایام محبس
به انضمام یادداشتهای جدید نویسنده درباره سومین دوره حبس خود در سالهای 1314 و 1315
علی دشتی که در پی انتقاد های خویش در زمینه قرارداد ۱۹۱۹ برای نخستین بار با اقامت در زندان آشنا شده بود، سه بار دیگر محکوم به حبس شد و سرانجام به عراق تبعید گردید. دوره دوم اقامت او در زندان در پی اغتشاشات سال ۱۲۹۹ بود و مدت سه ماه طول کشید. دشتی برداشتها و انتقادهای خود را در روزگار زندانی بودنش در اثر «ایام محبس» گردآوری کرد.
وقتی در سال 1300 ایام حبس دشتی برای نخستین بار در ایران انتشار یافت ولوله ای عجیب دراین کشور افکند زیرا ایام محبس نه تنها شرح عادی مبارزه یک روح سرکش و آزاده برضد ظلم وستمگری و نظام غلط اجتماعی بود، نه تها بقول نویسنده فاضل ابراهیم خواجه نوری یکی از گرانبهاترین تحفه های ادبیات قرن اخیر بشمار میرفت بلکه آئینه افکار کلیه آزادیخواهان و مشروطه طلبان ایران در یکی از حساسترین سالهای عمر این کشور بشمار میرفت.
پس از کودتای سوم حوت 1299که منجر به تشکیل حکومت سه ماهه سید ضیائالدین طباطبایی گردید, گروهی از آزادیخواهان, مبارزان, روزنامهنگاران و افراد صاحب نفوذی که بیم مخالفت آنها میرفت, دستگیر و بازداشت شدند .شیخ علی دشتی ـ که اندکی بعد امتیاز روزنامه 'شفق سرخ 'را گرفت و از طریق مقالات به مبارزه با استبداد و عوامل کودتا دست زد ـ نیز جزو دستگیر شدگان بود . وی در طول سه ماه حبس, یادداشتهایی را نگاشت که پس از آزادی به صورت پاورقی در روزنامه 'شفق سرخ 'به چاپ رسید .پس از آن نیز چندین بار چاپ و منتشر شد و اینک به چاپ هفتم رسیده است .وی در این یادداشتها علاوه بر شرح خاطرات زندان و اتفاقاتی که طی آن مدت برای او و زندانیان دیگر روی داده, از اوضاع و احوال زمان و اقدامات کودتاگران انتقاد میکند .
سایه
انتقادهای ادبی ، مقاله های اجتماعی ، تاثیرات ، ترجمه ها
در این کتاب آثار مختلف دشتی، از مقالات اجتماعی و ادبی و آثاریکه میتوان آنها را آیینه روح و ذوق حساس وی شناخت و قطعاتی که از نویسندگان فرانسوی به میل و سلیقه خویش ترجمه کرده و بعضی از آنها در مجلات این کشور سابقاً انتشار یافته هر یک در بخش مخصوص مدون شده است. این کتاب در چهار بخش انتقادهای ادبی، نظریات اجتماعی، تأثرات و ترجمهها تدوین شده است.
سبک تحریر دشتی مخصوص به خود اوست، روح غیر مطیع و آزادیپرست او به هیچ چیز حتی به قواعد معمولی صرف و نحو و ترکیبات متداول کلام سر فرود نمیآورد ولی همین عدم تقید جملههای او را تأثیر و لطف مخصوص میبخشد و به بیانش یک نحو عذوبت و طراوتی دلپذیر میدهد، کلامش را هم از فصاحت و روانی نمیاندازد و تعقید و ابهام به ندرت در آن راه پیدا میکند.
فهرست
پادشاه نثر
نگاهی به آثار آناتول فرانس
فردوسی
عطار
و...