- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 69526 - 63/4
- وزن: 0.20kg
- UPC: 2
اگر پاپ و مارکس نبودند
نویسنده: علی شریعتی
ناشر: ارشاد
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 20
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: دهه پنجاه - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
اگر پاپ و مارکس نبودند، هم فلسفهء تاریخ به گونهای دیگر تدوین میشد و هم نهضت عدالت خواهی و ضد طبقاتی و ضد استثماری و گرایش وجدان عصر ما به سوی سوسیالیسم و نفی نظام سرمایه داری در جهان، که در این یک قرن گسترش یافته و جهت فکری عام روشنفکران جهان را مشخص ساخته است، به گونه ای دیگر طرح می شد.
در اروپا، پاپ که مظهر نیروی مذهب و وارث تاریخ مذهب تلقی میشد، مذهب را به صورت یک نظام فکری متحجر و ارتجاعی، و در عین حال، وابسته به دیگر طبقات حاکم، یعنی زورمندان و زرمندان ساخته بود و طبیعی است که مذهب نقش توجیه وضع موجود و تسکین توده های محروم و جانشین کردن بهشت موعود در اذهان مردم، به عنوان جبران جهنم موجود در زندگی آنان باشد. چنانکه همهء استعدادهای متعالی انسانی، چون فلسفه و عقل و منطق و هنر و ادبیات و علوم، چنین بود.
پس از رنسانس، که عقل و علم آزاد شدند و ملتهای اروپایی از سلطهء حکومت امپراتوری پاپ نجات پیدا کردند و استقلال خود را به دست آوردند و به سرعت رشد پیدا کردند و به جای فئودال های پراکنده، ملت های نیرومند تشکیل شدند و به جای تقلید و تکرار کلمات قصار قدما و علم و عقل، به کشف و عقل پرداختند، خودبه خود روح آزادی خواهی و روشنفکری و بینش علمی و منطق علمی جدید در برابر نیروی مذهب جهت گیری کرد و مذهب رسمی هم در برابر آن به مقاومت پرداخت. رشد بورژوازی هم که اساساً با روح زیبایی و خیر و معنویت و تعالی وجودی و ارزش های متعالی اخلاق انسان مغایر است و با پول پرستی بیشتر دمساز است تا خداپرستی، این جهت گیری ضد مذهبی را تقویت کرد.
به خصوص که نمایندگان نهضت علمی و فکری پس از رنسانس، روشنفکرانی بودند که از میان طبقهء متوسط، یعنی بورژوای نوپای اروپا برخاسته بودند. طبیعی است که هم از نظر روح طبقاتی با روح مذهب بیگانه بودند و حتی از آن بیزار بودند، و هم از نظر طبقاتی به این دلیل که نظام فئودالیته ی قرون وسطی را عقب میراند، به ویرانی آن همت گماشته بودند و مذهب رسمی موجود، رؤسای فکری و فرهنگی آن نظام بوده، طبعاً با مذهب نیز درافتادند.