- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 133009 - 96/3
- وزن: 0.20kg
اوصاف الاشراف
نویسنده: خواجه نصیرالدین طوسی
به کوشش : مهدی شمس الدین
ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 108
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1370 - دوره چاپ: 2
کیفیت : نو
مروری بر کتاب
رساله کوتاه عرفانی در شرح سیر و سلوک الی الله به زبان فارسی است که در آن، بیان طریقت و روش اهل سلوک و عرفان مبتنی بر روش عقلانی است. وی مباحث عرفانی را به زبان فلسفی بیان کرده است. کاربرد اصطلاحات و تعبیرات فلسفی در جای جای این اثر قابل مشاهده است. خواجه با نگاشتن اوصاف الاشراف و مقامات العارفین (شرح نمط نهم اشارت) مقام خود را به عنوان یك عارف تثبیت كرده است.
« اوصاف الاشراف » نوشته خواجه نصیرالدین طوسی اثری شگرف در آموختن چگونگی سلوک دارد و شاید منظم تر از آن را دیگری ننوشته باشد . ابوجعفر نصیرالدین طوسی را در میان علما و در کتابهای فلسفی و علمی و کلام ریاضی به عنوان محقق توسی ، خواجه توسی ، خواجه نصیرالدین توسی و گاهی مطلق خواجه گفته و نوشته اند چنانکه ابوعلی سینا را به صورت مطلق شیخ یا شیخ کبیر نیز می گویند .اين كتاب را خواجه، پس از كتاب «اخلاق ناصری»، در دهه پايانى عمرش تأليف كرده است و در آن، اخلاق اهل سير و سلوك و قواعد ايشان را به خواهش خواجه شمسالدين جوينى نگاشته است.
نقشى كه اين كتاب، در پيوند تشيع و تصوف ناب دارد، مهمترين ويژگى آن به شمار مىرود.حركت سالك و زدودن علايق و تعلقات و گذر از موانع و شرح حالتهاى سالك پس از سير و سلوك، به خوبى در كتاب ترسيم شده است. خواجه، در تمامى مراحل، جانب شريعت و طريقت را گرفته، مهمتر از آن، ارتباط اين دو را به خوبى حفظ و بيان كرده است. اين نكته از بخشبندى كتاب برمىآيد؛ بهگونهاى كه بايسته است سالك، نخست و به ترتيب بر مسائل ايمان، ثبات، نيت، صدق، انابت و اخلاص احاطه يابد، سپس به زدايش عوايق و گذر از موانع... پردازد.
اوصاف الأشراف، رسالهای است در زمینه عرفان عملی که مراحل سیر و سلوک را از ابتدای راه تا پایان آن بیان کرده است. این کتاب که به زبان فارسی نوشته شده است، شش بخش دارد که هر یک از آنها، به جز بخش آخر، از شش فصل تشکیل شده است.
فهرست
بخش اول: آغاز حرکت؛ فصلها:ایمان، ثبات، نیت، صدق، انابه، اخلاص؛
بخش دوم: موانع حرکت؛ فصلها: توبه، زهد، فقر، ریاضت محاسبه، تقوی؛
بخش سوم: ویژگیهای سالکان؛ فصلها: خلوت، تفکر، خوف، رجا، صبر و شکر؛
بخش چهارم: مقدمات وصول؛ فصلها:ارادت، شوق، محبت، معرفت، یقین، سکون؛
بخش پنجم: ویژگیهای اهل وصول: فصلها: توکل، رضا، تسلیم، توحید، اتحاد، وحدت؛
بخش ششم: فِناء.