- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 152057 - 84/4
- وزن: 0.30kg
اندوه یعقوب
نویسنده: علی طهماسبی
ناشر: یادآوران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 188
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1380 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو ؛ لبه جلد کتاب رد تا خوردگی دارد
مروری بر کتاب
روایتی از یعقوب تورات تا یوسف قرآن
اندوه یعقوب "روایتی تاویل گرایانه از داستانی کهن درباره حضرت یعقوب (ع) و حضرت یوسف (ع) است .داستانی که با برخی تفاوتهای اساسی در تورات و قرآن روایت شده است .در این کتاب داستان این دو پیامبر با استناد به قرآن و تورات نیز مقایسه میان این دو روایت تفسیر میشود .
کتاب ؛ بازخوانی روایت یعقوب در تورات و قرآن است. این کتاب که قصه اولیهاش رمزگشایی و معنایابی قصه حضرت یوسف است، در نهایت منجر به روایت زندگی یعقوب میشود. یعقوب به روایت تورات از بدو تولد با خود اندوهی دارد که این اندوه تا انتهای کتاب ادامه مییابد. یعقوب به روایت تورات در هنگامه تولد بر سر نخست زادگی بابرادرش عیسو رقابت دارد. نخست زادگی امتیازی است که یعقوب برای پیامبری و بزرگ قوم بودن به آنها نیازمند است. یعقوب برای تصاحب نخست زادگی، عیسو و پدرش را فریب میدهد.
از این پس یعقوب باید تاوان این زیرکی و هوشمندی خود را بدهد.
عیسو قصد کشتن برادر را دارد و یعقوب ناگزیر به کوچ به سرزمین دیگر است، در آن، هفت سال برای ازدواج کردن با دختر مورد علاقهاش چوپانی میکند، اما در شب موعود، خواهر بزرگتر را به همسری او درمی آورند. در اینجا دقیقاً همان ترفندی که بر سر نخست زادگی زده است، این بار برای خودش اتفاق میافتد، یعقوب تا انتهای قصه یوسف در این کتاب حضور دارد. کتاب «اندوه یعقوب» روایت جذاب و خواندنی از ماجرای یعقوب است. تکیه این کتاب بر معنایابی و رمزگشایی از کلیدهای درک و فهم این قصه تاریخی است. با این که نویسنده قصد تأویل و رمزگشایی دارد، با متن تفسیری دشواری روبه رو نیستیم. کتاب از امتیاز جذابیت و خواندنی بودن برخوردار است. نویسنده در مقدمه کتاب، به عنوان یک دینپژوه به تفاوتهای بین روایت قرآن با روایت تورات میپردازد.
در این مقدمه، توجه به تاریخ محض در روایت قصص الانبیاء با آن چه در حقیقت تاریخی وجود دارد، راهکاری تازه برای بازخوانی متون مقدس ارائه میدهد.نکته قابل تأملی که با مطالعه این کتاب به ویژه مقدمه آن دستگیرمان میشود، توجه به این موضوع است که نویسنده اعتقاد دارد، بازخوانی قرآن از ماجرای یوسف، بنابر شناخت مخاطبان آن زمانه با توجه به نوع تجربیات آنان است. تحول شخصیتها در قرآن ناشی از تجربه عمیقتر مخاطب قرآن نسبت به هستی است.
در این فاصله بزرگترین اتفاقی که افتاده ظهور مسیحیت بوده است که بسیاری از نقش هاو نظرها را تغییر داده و آدمیان به شناخت عمیقتری از خدا، هستی و شیطان رسیدهاند، اما به نظر میرسد که در انجیلها فرصت چندانی نبوده است تا طرح انسان تمام در هیأت یوسف بازخوانی شود. کتاب «اندوه یعقوب» جدای از ساختار داستانی که در بطن خود ماجرا وجود دارد، زمینه بسیار مناسبی برای تبدیل شدن به یک رمان است، رمانی که در روزگار ما جایش بسیار خالی است.
روایت طهماسبی از یعقوب به قدری زیبا و تأمل برانگیز است که خوانندهاش را، اگر که نویسنده باشد، برای نوشتن یک رمان ترغیب و تحریک میکند. ناگفته نماند که خود کتاب را نیز میتوان به عنوان یک اثر داستانی تأمل برانگیز خواند .دیگر این که نویسنده معتقد است هرکس یعقوب و یوسف درون خود را مینویسد.این نکته میتواند راهگشای این بحث باشد که در دستمایه قرار دادن قصص الانبیاء برای نوشتن اثر داستانی چگونه میتوان به افقهای جدید تأویل رسید؟