دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

امیر ارسلان رومی

امیر ارسلان رومی
درحال حاضر موجود نمی باشد

امیر ارسلان رومی

نویسنده: محمد علی نقیب الممالک
گردآوری: علی نجاتی
ناشر: پل
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 120
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1388 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب

مصور

در میان داستان های عامیانه فارسی، سه کتاب بیش از همه شهرت دارند. این سه کتاب عبارتند از: حسین کرد، رستم نامه و امیر ارسلان.

«امیر ارسلان رومی» یکی از معروف‌ترین داستان‌های عامیانة زبان فارسی و شامل سرگذشت امیرارسلان پسر پادشاه روم و عاشق شدن وی بر فرخ‌لقا دختر پطرس شاه فرنگی از راه دیدن تصویر او و مبارزة قهرمان داستان برای رسیدن به وصال معشوقه است.

امیرارسلان ضمن ماجرایی عجیب و غریب و دور از ذهن برای رسیدن به فرخ‌لقا با دیو و جن و اژدها و جادوگران و عفریت‌ها نبرد می‌کند و موانع گوناگونی را که دشمنان در سر راه وی ایجاد می‌کنند از پیش‌ برمی‌دارد. این داستان، ظاهرا زاییدة فکر نقیب الممالک نقاش‌باشی زمان ناصرالدین شاه و تحریر فخرالدوله دختر ناصرالدین شاه است. اثر حاضر به سرگذشت امیرارسلان رومی به زبان ساده اختصاص یافته است.

داستان تقسیم امپراتوری بزرگ روم را به دو امپراتوری روم غربی و روم شرقی (بیزانس) همه شنیده ایم. قلمرو دولت روم شرقی قسمتی از یونان و شبه جزیره بالکان و آسیای صغیر و مرکز آن قسطنطنیه بود و یادگارهای امپراتوری روم شرقی هنوز هم در خاک ترکیه فعلی فزون و فراوان بر جای است.

پس از آنکه فاتحان مسلمان دولت روم شرقی را در هم شکستند و قسطنطنیه را بگشودند و امپراتوری عظیم و مقتدر عثمانی را بنیاد نهادند این دولت اسلامی به پیروی از سنت قدیم دولت روم خوانده شد و وجه تسمیه مولانا جلال الدین محمد بلخی به «رومی» از آن جهت است که وی مدتی از عمر شریف خویش را در آسیای صغیر و قونیه گذرانیده بود. سلسله ای از اولاد سلاجقه را نیز که درین سرزمین حکمرانی و فرمانروایی داشتند و حقی بزرگ به گردن ادبیات فارسی دارند و در دوران و انفسای حمله مغول فضلای این آب و خاک را در دامن عطوفت و جوانمردی و علم و ادب دوستی خویش پروردند، به همین اعتبار سلاجقه روم می خوانند.

این نام تا چندی پیش شهرت کامل داشت. در دوره صفوی امپراتوری عثمانی را دولت روم و سلطان آن را «سلطان روم» می نامیدند و تا پیش از مشروطیت در ایران نیز تمام ایرانیان از دولت روم امپراتوری عثمانی را اراده می کردند و روم و رومی را مرادف «ترک» و «ترکی» می شناختند و هرگز روم را با «رم» مرکز ایتالیای فعلی اشتباه نمی کردند. از این روی بسیار طبیعی و منطقی است اگر امیر «ارسلان» که در لغت ترکی به معنی شیرست مردی رومی به حساب آید. در باب علت رومی بودن امیر ارسلان همین اندازه گفتگو کافی می نمایند...

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات