- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 149603 - 53/6
- وزن: 0.30kg
امپراتوری سرمایه
نویسنده: الن میک سینز وود
مترجم: حسن مرتضوی
ناشر: نیکا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 224
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1388 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
جهان «جهانی شده» بیش از هر چیز جهانی از دولت – ملت هاست. مبارزات مردمی برای دستیابی به حکومت های دموکراتیک راستین و دگرگونی در توازن نیروهای طبقاتی در حکومت ، می تواند با ایجاد همبستگی بین المللی در میان چنین مبارزات ملی و دموکراتیک چالش بزرگ تری را نسبت به گذشته در مقابل قدرت امپراتوری ایجاد کند.
در جهانی که در آن اختلافات بین ثروتمندان و تهیدستان نه تنها محو نشده بلکه افزایش یافته است ، این امکان ، هرچند دور به نظر می رسد ، اما هرگز از ذهن امپراتوری خارج نشده است.هژمونی امپراتوری در دنیای سرمایه داری جهانی به معنای کنترل اقتصادها و دولت های رقیب بدون تقبل خطر جنگ با آن هاست.به نظر می رسد که وظیفه اصلی نیروهای اپوزیسیون هدف قرار دادن ابزارهای دسترسی جهانی سرمایه است و نه به چالش طلبیدن خود نظام سرمایه داری.
هرکسی که درباره امپریالیسم ایالات متحده سخن بگوید، احتمالا به این دلیل که ایالات متحده مستقیما بر هیچ کشوری در هیچجای جهان حکومت نمیکند یا آن را اشغال نکرده به چالش طلبیده میشود. در حقیقت این همان دشواری مشخصکردن امپریالیسم نوین است»ما امروز و در پی تحولاتی که از آن روز معادلات ژئوپلیتیک جهان را تغییر داده یعنی «دکترین بوش» و حضور نظامی امپریالیسم آمریکا در جنگهای مختلف این ادعای کتاب همانطور که در مقدمه کوتاه مترجم هم به آن اشاره شده مسئلهدار شده است .
هنگامی که این کتاب آماده انتشار میشود جهان هنوز نمیداند که آیا ایالات متحده بهواقع تهدیدش را برای جنگ با عراق عملی میکند یا نه؟» در ادامه او غیرممکن نمیداند که آمریکا به تحولات آبرومندانهای مثل کودتا شبیه آنچه برای اولینبار در سال ١٣٣٢ در ایران انجام داد یا خروج داوطلبانه صدام حسین امید بسته باشد. منتقدان لیبرال این تغییر را انحرافی شدید از روند سیاست خارجی ایالات متحده از جنگ جهانی دوم بهبعد دانستند. اما وود در پیشگفتار خود تاکید کرد «این نوع از دیوانگی نهتنها در نیمسده گذشته ایالات متحده بلکه در منطق نظاممند سرمایهداری ریشهای استوار دوانده است».
جنگهای امپریالیستی که لنین اولینبار در ١٩١٦ به صورتی منسجم در «امپریالیسم بهمثابه عالیترین مرحله سرمایهداری» آن را توضیح داد و آن را دورهای جدید و تغییر شکل در ساختار سرمایهداری بر سر کشف منابع اولیه جدید و رقابتهای انحصاری دانست در سراسر قرن بیستم در جریان بود. امپراتوری سرمایه هرجا بتواند با زور اقتصادی شرکتهای فراملیتی مثل بانک جهانی و «اسلحه بدهی» شبیه مورد یونان و هرجا که لازم باشد با حضور نظامی شبیه جنگ خلیجفارس و حضور دائمی نظامی در خاورمیانه خواستهای خود را پیش میبرد.
فهرست
فصل اول این نوشتار چگونگی جدایی نیروی اقتصادی از قدرت فوق اقتصادی نشان داده شده میشود.
فصل دوم و سوم نمونههایی از «امپراتوری متکی بر مالکیت» (امپراتوری روم واسپانیا) و «امپراتوری متکی بر تجارت» (امپراتوری اسلامی عرب، ونیز و هلند) ارائه میشود.
فصل چهارم به گسترش ضرورتهای اقتصادی سرمایهداری، از سلطه انگلستان بر ایرلند تا توسعه آن در قاره آمریکا میپردازد.
فصل پنجم درباره نقش نیروی نظامی در امپریالیسم جدید بحث میشود.