- موجودی: موجود
- مدل: 201035 - 99/4
- وزن: 0.20kg
آلکسی دو توکویل
نویسنده: جان لوکاچ
مترجم: خشایار دیهیمی
ناشر: کهکشان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 72
اندازه کتاب: پالتویی - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ جلد کتاب لک مختصری دارد
مروری بر کتاب
استبدادی که ملت های دموکراتیک می باید از آن بیمناک باشند استبداد نرم است. استبداد نرم نه تنها خواستههای آنان را ناکام نمیگذارد بلکه بدترین خواستههایشان را برآورده میکند. بدترین خواسته در دموکراسی دست کشیدن از غروری است که جداباشی فرد و از دست رفتن آزادی او را تقویت میکند و به این ترتیب بدون آزار دادن انسانها، بدون برانگیختن مخالفت آنان یا حتی بدون آنکه بفهمند چه چیزی را از دست دادهاند آنان را تحقیر میکند.
مردم به «جماعتی از انسانهای شبیه هم و برابر تبدیل میشوند … و دلخوشیهای کوچک و مبتذلی برای خود دست و پا میکنند که روحشان را از آنها لبریز میسازند». هریک از آنان «درخودفرورفته و جدامانده» است و «فقط در خود و برای خودش به تنهایی» زندگی می کند. بر فراز مردم «قدرتی عظیم و نگهبان قد عَلَم کرده است»، قدرتی که مسئولیت آنان را همچون معلم مدرسه یا قیم در دست میگیرد و چنانکه توکویل با لحن ریشخندآمیز درخشان خود میگوید آنان را از «دردسرِ اندیشیدن و رنج زندگی» خلاص میکند. توکویل با پیشدستی بر نیچه آنان را «گلهای از حیوانات بزدل و سختکوش» مینامد که «حکومت شبان آنها است».
نوشتار حاضر ، معرفی آلکسی دو توکویل همراه با بررسی آثار و تحلیل اندیشههای اوست. الکسی دوتوکویل زاده 29 جولای 1805 و درگذشته ی 16 آپریل 1859 ، متفکر ، تاریخ دان ، حقوق دان ، فیلسوف و سیاست مدار برجسته ی فرانسوی و یکی از موسسین جامعه شناسی و علم سیاست امروزی بود. توکویل تحصیلات متوسطه ی خود را در کالج شهر مس پی گرفت و همان جا به تدریج با فیلسوفان قرن هجدهم فرانسه آشنا شد.
او در سال 1823 به مدرسه ی حقوق پاریس رفت. توکویل در سال 1831 به همراه دوستش گوستاو دو بومون با اجازه از وزیر کشور به مأموریتی در آمریکا رفت تا نحوه ی اداره ی زندان ها در آن کشور را بررسی کند. او در سال 1841 به عضویت فرهنگستان علوم اخلاقی و سیاسی درآمد. توکویل تا سال 1847 سفر هایی به الجزیره داشت و گزارش هایی درباره ی چشم انداز الجزیره به مجلس کشورش می داد.
آلکسی دوتوکویل از متفکران سیاسی و تاریخنگار قرن نوزدهم فرانسه و سرآمد متفکران عصر دمکراتیک بود. وی آریستوکراتی بود که دموکراسی را اجتناب ناپذیر میدانست. دموکراسی در امریکا ، یادها (گزارش از سالهای انقلاب کبیر فرانسه 49 1948) و رژیم کهن و انقلاب از جمله آثار اوست که وی را به شهرتی جهانی رسانید.