- موجودی: موجود
- مدل: 200811 - 37/1
- وزن: 0.30kg
اقتصاد سیاسی
نویسنده: فرج اله میرزایی (جوانشیر)
ناشر: حزب توده ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 265
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : در حد نو ؛ برخی سطور حدود 20 صفحه از کتاب با مداد علامتگذاری شده
مروری بر کتاب
با ذکر نمونه هائی از رشد سرمایه داری در ایران
«پدیده های اجتماعی نیز مانند پدیده های طبیعی قرن هاست فکر دانشمندان را به خود مشغول می دارد اما تا پیش از پیدایش مارکسیسم، علوم اجتماعی، علم به معنای واقعی کلمه نبودند و بیش از آنچه واقعیت خارج را منعکس کرده و قوانین تکامل آن را کشف و بررسی کنند، مجموعه ای از حدسیات، نظریات شخصی و تصورات ذهنی به دست می دادند و به گفته لنین:
جامعه شناسی و تاریخنویسی قبل از مارکس، فاکتهای خام ازهم گسیخته را روی هم میانباشت و تصوری از برخی جوانب روند تاریخ به دست میداد.
تنها پس از پیدایش مارکسیسم است که علوم اجتماعی، نظیر علوم طبیعی، بر پایهٔ استوار علمی قرار گرفته و با مقولهها و قوانین روشن و مشخص علمی سروکار یافتهاند. مارکس با کشف درک ماتریالیستی تاریخ، ادامه و گسترش ماتریالیسم بر عرصه پدیدههای اجتماعی، بررسی این پدیدهها را از ذهنگرایی رهانیده و نشان داد که سیستم مناسبات اجتماعی نیز، نظیر پدیدههای طبیعی دارای قانونمندی عینی تکامل است و میتوان شرایط اقتصادی تولید را با دقت علوم طبیعی مورد بررسی قرار داد.
کشف مارکس مانند هر کشف عظیم دورانسازی، نبوغ آمیز و در عین حال ساده است. مارکس این فاکت کاملا ساده و بدیهی را بیان میکند که انسانها نخست باید بخورند، بنوشند، مسکنی داشته و لباسی بپوشند تا بتوانند به سیاست، علم، هنر، مذهب و غیره بپردازند. بنابراین، تولید وسایل مادی ابتدایی زیست و لذا درجه تکامل اقتصادی هر خلق یا هر دوران، پایهای را تشکیل میدهد که بر روی آن نهادهای دولتی، نظریات قضایی، هنر و حتی اندیشههای مذهبی انسانهای مربوطه فرا میروید. پس، از روی آن پایه است که باید اینها را توضیح داد و نه برعکس، آن طور که تا کنون معمول بود.»