- موجودی: موجود
- مدل: 167851 - 5/5
- وزن: 0.50kg
اقتصاد جهان تا سال 2000
نویسنده: اسفندیار رستگار
ناشر: وزارت امور خارجه - موسسه چاپ و انتشارات
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 248
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1371 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : در حد نو
مروری بر کتاب
دورنمای کلی اقتصادی و اجتماعی
امروزه جابهجایی قدرتهای جهانی در زمینههای گوناگون اقتصادی و اجتماعی، نقش انکارنشدنی قدرتهای نوظهور را در این زمینه بیشتر از قبل آشکار میسازد. بر پایه گزارشات گوناگونی که تا به حال ارائه شده است، فقط تا سال 1990 نقش کشورهای نوظهور در بین 10 کشور برتر از نظر اقتصادی در سطح دنیا بسیار قابل تأمل خواهد بود. در این بین بر مبنای پیشبینیهایی که صورت گرفته به ترتیب کشورهای چین، آمریکا، هند، اندونزی، ترکیه، برزیل، مصر، روسیه، ژاپن و آلمان در فهرست 10 کشوری قرار دارند که نقش مهم و بزرگی در عرصه بازیهای قدرت جهانی ایفا خواهند کرد.
دو پدیده مهم در نیمه دوم دهه 1980 رخ داد که میتوان آنها را به عنوان عوامل نارساییهای نهادی در دهه 1990 تلقی کرد. اولین پدیده، اوجگیری مجدد رقابتهای سیاسی بود که تقویت عناصر پوپولیستی در صحنه سیاسی ترکیه را در سال 1987 در پی داشت. پس از کودتای نظامی در سال 1980، ترکیه به مدت 3 سال تحت یک حکومت نظامی اداره شد و فعالیت اتحادیههای کارگری و احزاب سیاسی ممنوع شد. انتخابات عمومی در سال 1983 برگزار شد، اما نسبت به شرکت احزاب و رهبران سیاسی قدیمی در انتخابات ممانعت به عمل آمد. بنابراین حزب «سرزمین مادری» تورگوت اوزال بدون رقیب برنده شد و دولت اکثریت را تشکیل داد.
رقابتهای سیاسی بار دیگر در سال 1987 در صحنه انتخابات ترکیه ظاهر شد و دو حزب راست میانه «راه حقیقت» که پیرو حزب «راه عدالت» بود و چپ میانه «سوسیال دموکرات مردمی» که پیرو حزب «جمهوریخواه مردم» بود، به صحنه رقابتهای انتخاباتی وارد شدند. برخلاف تلاشهایی که حزب سرزمین مادری در کسب رضایت و همکاری دو حزب راه حقیقت و سوسیال دموکرات مردمی به عمل آورد، سرانجام در انتخابات عمومی سال 1991 از آنها شکست خورد. دولت ائتلافی جدید به توده مردم قول داد که استاندارد زندگی آنان را که در دوره سلطه نظامیان کاهش یافته بود بهبود خواهد بخشد. به این ترتیب، در شرایط فقدان مقررات دقیق بودجهای و کاهش صادرات، بیثباتی در سطح اقتصاد کلان در دهه 1990 در اقتصاد ترکیه تشدید شد.