- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 164804 - 112/7
- وزن: 0.30kg
اسرار مغناطیس
نویسنده: ولادیمیر پترویچ کارتسف
مترجم: علی اکبر بازرگان
ناشر: عطایی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 220
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1360 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
مصور
تاریخ سه هزار ساله مغناطیس
بدون شک اولین پدیده ی مغناطیسی همراه با کشف آهنربای طبیعی دیده شده که یکی از سنگ های آهن به نام مگنتیت به فرمول (Fe۳O۴) است، که اولین بار در شهر باستانی ماکنزیا (واقع در ترکیه امروزی) پیدا شد. مغناطیس طبیعی، ذرات آهن را که آهنربا نیستند به خود جذب می کند. اثر جذب در دو نقطه معین قویتر از سایر نقاط است و آنها را قطبین مغناطیس می نامند. چینی ها در حدود سالهای 121 میلادی می دانستند که اگر میله ی آهنی را به مغناطیس طبیعی نزدیک کنند، این خاصیت را کسب و در خود نگاه می دارد. هر گاه چنین را در فضا از وسط آویزان کنند، یک سر آن رو به شمال و سر دیگر آن رو به جنوب می ایستد. استفاده از آهنربا در دریانوردی لااقل از قرن یازدهم معمول بوده است.
دانش بشر درباره ی آهن تا مدت ها به همین حدود محدود بود و تا سال 1819 رابطه ی بین مغناطیس و الکتریسیته را نمی شناختند. در این سال دانشمند دانمارکی به نام هانس کریستیان اورستد مشاهده کرد که یک سوزن مغناطیسی (عقربه ی مغناطیسی) وقتی در مجاورت سیم حامل جریان قرار گیرد، از وضع اولیه خود منحرف می شود، دوازده سال بعد پس سال ها زحمت شبانه روزی، مایکل فارادی فیزیک دان انگایسی مشاهده کرد که وقتی رد مداری جریان جریان قطع یا وصل شود، در مدار دیگر که در مجاورت مدار اول است جریانی به وجود می آید، کمی بعد معلوم شد که دور و نزدیک شدن آهنربا به یک سیم پیچ، در آن جریان ایجاد می کند.
نیروی الکترومغناطیسی به دو صورت نیروی الکتریکی و نیروی مغناطیسی بروز میکند که این دو جنبههای مختلف از یک چیز (نیروی الکترومغناطیسی) هستند و از این رو ذاتاً یه یکدیگر مربوط اند. تغییر میدان الکتریکی تولید میدان مغناطیسی و برعکس تغییر میدان مغناطیسی تولید میدان الکتریکی میکند. این اثر به نام القای الکترومغناطیسی شناخته شده است و اساس کار ژنراتورهای الکتریکی، موتورهای القایی و ترانسفورمرها میباشد.
میدانهای الکتریکی عامل چند پدیدهٔ الکتریکی معمول مانند پتانسیل الکتریکی (مانند ولتاژ باتری) و جریان الکتریکی (مانند جریان برق) و میدانهای مغناطیسی عامل نیروی مربوط با آهنرباها هستند. در الکترودینامیک کوانتومی، نیروی الکترومغناطیسی بین ذرات باردار را میتوان از طریق روش نمودارهای فاینمن محاسبه کرد که در آن تصور میشود که ذرات پیامرسان به نام فوتن مجازی بین ذرات باردار مبادله میشود.