- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 167106 - 58/4
- وزن: 0.90kg
از لنین تا پوتین
نویسنده: محمود طلوعی
ناشر: تهران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 459
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
مصور
کتاب «از لنین تا پوتین» نخستین تجدید نظر شده، یا بهتر بگوئیم «به روزشده» کتابی است که در سالهای 1360 و1370 سه بار تجدید چاپ و نایاب شده است. هنگامی که ناشر درصدد تجدید چاپ این کتاب برآمد، از او خواستم با توجه به تحولات پانزده سال اخیر در شوروی، که اکنون به تاریخ پیوسته و به پانزده کشور مستقل تبدیل شده است، تجدید نظر کلی در آن به عمل آید و تحولات پس از سقوط گورباچف و فروپاشی شوروی تا حکومت یلتسین و پوتین بر روسیه، که وارث بخش اعظم اتحاد جماهیر شوروی سابق شده است، به اصل کتاب افزوده شود.
گورباچف یک اصول گرای رفرمیزم بود. مارکسیستی که نه بدنبال تجدید نظر طلبی در تفکر مارکسیسم و ضربه زدن بدان بلکه دنبال راهی بود که با حفظ ماهیت ایدئولوژیک مارکسیسم لنینیسم اقتصاد ضعیف شده کشور را که در نتیجه رقابت تسلحیاتی با بلوک غرب حاصل شده بود را نجات و این ساختار را توانمند نماید....
لنین؛ بنیانگذار اتحاد جماهیر شوروی در ۲۲ آوریل سال ۱۸۷۰ در شهر اولیانوفسک در خانواده ای مرفه و تحصیلکرده چشم به جهان گشود. برادر بزرگ تر لنین در سال ۱۸۸۷ به جرم شرکت در توطئه ای برای ترور تزار الکساندر سوم دستگیر و اعدام شد. گفته اند که اعدام برادر، بر لنین جوان تاثیر عمیقی گذاشت.
لنین در سال ۱۸۹۳ به شهر سن پترزبورگ مهاجرت کرد که آن زمان مرکز افکار چپ در روسیه بود. لنین در این شهر بود که با دوستانش که بعدها پایه گذار اتحاد شوروی شدند، آشنا شد، کسانی مانند تروتسکی و گئورگی پلخانف. او در مطبوعات چپ به تبلیغ ضرورت انقلاب کارگری در روسیه پرداخت.انقلاب روسیه در 1917 به پیروزی رسید و لنین اولین رهبر اتحاد جماهیر شوروی بود، هرچند بیماری و ترور نافرجام او در سال های اخیر عملااو را از صحنه کنار زده بود و همه کاره دولت نوپای شوروی ژوزف استالین، دومین رهبر اتحاد جماهیر شوروی بود....
میخائیل گورباچف در خانواده ای روسی ـ اکراینی در سال 1931 متولد شد، او آخرین رهبر شوروی بود که از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۱ این سمت را به عهده داشت. گورباچف پس از مرگ کنستانتین چرننکو در ۱۱ مارس ۱۹۸۵ و در حالی که ۵۴ سال داشت به عنوان دبیرکل حزب کمونیست انتخاب شد.
گورباچف در سال 1988 اعلام کرد که اتحاد شوروی دیگر از دکترین برژنف ـ حمایت و اتحاد از کمونیست ها در بلوک شرق ـ پیروی نمی کند و ملل بلوک شرق آزادی تصمیم گرفتن در مسائل خارجی را دارند. این موضوع را می توان از بزرگ ترین اصلاحات گورباچف در سیاست خارجی دانست. قطع دکترین برژنف در سال ۱۹۸۹ باعث سرنگونی تمامی دولت های کمونیست شد.
او تلاش کرد کمونیسم را با دموکراسی و اصلاحات سیاسی نجات دهد، اصلاحات سیاسی و اقتصادی او ناموفق بود و باعث شد اتحاد جماهیر شوروی در سطوح بالای خود هم دچار تنش های شدید و اختلافات اساسی شود، هرچند اصلاحات گورباچف باعث پایان جنگ سرد و رقابت تسلیحاتی آمریکا و شوروی شد، اما نقش یگانه و منحصر به فرد حزب کمونیست را هم پایان داد و سرانجام باعث فروپاشی شوروی شد. گورباچف در سال ۱۹۹۰ جایزه صلح نوبل را دریافت کرده است.