- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 162426 - 80/1
- وزن: 0.20kg
اراده به دانستن
نویسنده: میشل فوکو
مترجم: نیکو سرخوش , افشین جهاندیده
ناشر: نشر نی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 183
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1384 - دوره چاپ: 3
مروری بر کتاب
نباید سکسوالیته را دادهای طبیعی تصور کرد که قدرت تلاش میکند آن را مطیع و سرکوب کند، یا حوزهای مبهم که دانش تلاش میکند بهتدریج آن را کشف کند. سکسوالیته نامی است که میتوان به سامانهای تاریخی داد:
نه واقعیتی پنهان که تسخیر آن دشوار باشد، بلکه شبکه بزرگِ سطحی که در آن برانگیختن بدنها، تشدید لذتها، تحریک به گفتمان، شکلگیری شناختها، و تقویت کنترلها و مقاومتها بهطور زنجیروار و مطابق با چند استراتژی دانش و قدرت به یکدیگر متصل میشوند.
آیا سرکوب سکس از لحاظ تاریخی بدیهی است؟
استقرار نظام سرکوب سکس از سده هفدهم به بعد؟
آیا سازو کار قدرت اساسا از نوع سرکوب است در جامعه ما؟
آیا گفتمان منتقد سرکوب میخواهد سد راه سازوکار قدرت شود یا این که بخشی از همان شبکه تاریخی است ؟
ابتدا او سه دوره تاریخی در حوزه سکسوآلیته را بر می شمارد اول قبل از قرن 14 دوم قرون 14 تا 17سوم قرن 17 تا 19 و چهارم اواخر قرن 19 تاکنون.دو دوره متاخر تر برای وی مهم ت است چرا که بنا به شواهد تاریخی که خود نیز مثال هایی از آن می آورد گستی در حوزه تاریخ سکسوآلیته رخ میدهد.
دوره سوم به دوره سرکوب معروف شده و در مقابل آن دوره چهارم به دوره کثرت گفتمان سکس در جامعه.
"سده هفدهم سر اغاز عصر سرکوب است. ....نام بردن از سکس دشوار تر و پر هزینه تر میشود. گویی برای مهار واقعی سکس می بایست ابتدا آن را در سطح زبان به انقیاد در آورد و گردش آزادانه آن را در گفتار مهار کرد...
سکسوآلیته به دقت محبوس می شودو به خانه نقل مکان می کند.خانواده سکسوآلیته را تصاحب می کند و به تمامی در کارکرد مهم تولید مثل ادغامش می کند .با این توضیح،پیش فرض های نظریه سرکوب را مطرح میکند اما در ادامه با بیان و تحلیل های تاریخی این فرضیه را باد انتقاد میگیرد.او برای رد نظریه سرکوب به دونوع گاه شماری اشاره می کند. گاه شماری تکنیک های مختلف که در حوزه سکس به تولید گفتمان پرداختند و گاه شماری عرصه ای که این تولید گفتمان های مختلف جنسی در آن ابتدا ظهور و بروز کرد.
وی بنیان گاه شماری اول را علم جنسی می داند. او یکیاز مبانی اصلی به گفتمان در آوردن سکس را ورود علم به این حوزه میداند. بخش سوم کتاب خویش را " علم جنسی " می نامد.فوکو از دو روش تولید حقیقت سکس در جوامع نام میبرد،جوامعی مانند چین،ژاپن و...که از هنرکامجویی بهره مندند .درمقابل تمدن غربی،علم جنسی را بکارگرفت تا براساس شکلی ازدانش/قدرت و با بکارگیری تکنیک اعتراف، انسان غربی را به حیوانی اعترافگر بدل کند.