- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 187928 - 119/5
- وزن: 0.60kg
آنسوی سد زمان
نویسنده: آندرو توماس
مترجم: سعید درودی
ناشر: هرم
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 300
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1371 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
کهنترین اندیشه ثبت شده در فلسفه غربی دربارهٔ زمان، گفتاری از پتاهوتپ (سدههای ۲۶۵۰-۲۶۰۰ پیش از زایش) اندیشمند مصر باستان است که میگوید: «هنگامهی برآوردن خواستی (میلی) که از پی میآید را از دست نده، چرا که هرز دادن زمان، نفرینی برای روح است.». وداها، کهنترین نوشتههای فلسفه هندی و آیین هندو که پیشینهٔ آن به پایان هزاره دوم (پیش از زایش) میرسد، شرحی از کیهانشناسی هندو میدهد که در آن کیهان چرخههای پیوستهای از آفرینش، نابودی، و نوزایی را از سر میگذراند. چرخههایی که هر کدام ۴،۳۲۰،۰۰۰ سال به درازا میکشد. فیلسوفان یونان باستان، کسانی چون پارمنیدس و هراکلیتوس، مطالبی درباره سرشت زمان نوشتهاند.
زمان مانند ذهن، زبان، معرفت و… از آن دست مفاهیمی است که نه تنها مورد علاقه فیلسوفان است، بلکه دانشمندان علوم طبیعی هم دربارهاش پژوهش میکنند؛ دانشمندان با روشهای ویژه علوم تجربی و فیلسوفان با روشهای خود و البته هر دو با نیمنگاهی به یکدیگر. ابتدا به بحث روششناسی بپردازیم. فیلسوفان چگونه با مسئله زمان ـ به عنوان یکی از قدیمترین موضوعات فلسفی ـ مواجه میشوند؟
در «قرون وسطی» مسأله زمان از دریچه الهیاتی و ارتباط آن با خداوند نگریسته میشد. موضوع وجود خداوند و صفات او و شاید مهمتر از همه، خلق جهان، مسأئل دیگری راجع به زمان مطرح میکرد که فیلسوف باید در نظریه خویش پاسخ مناسبی به آنها میداد. «دوره روشنگری» در فلسفه با طرح جدی پرسش معرفتشناختی راجع به مفاهیم زمانی همراه بود.
مسأله معرفت از مفاهیم زمانی (مثل گذشته، حال و آینده)، مشکلی جدی بود؛ زیرا چه فیلسوف به عینیت زمان و ترتیب حقیقی امور باور میداشت، چه به ذهنی بودن این امور، باید با مبانی متافیزیکی خویش تبیین میکرد که منشأ مفاهیم زمانی که در ذهن وجود دارد و به عالم خارج نسبت داده میشود، چیست. این مسألهای بود که مشخص شد حتی با مبانی تجربهگرایی و واقعگرایی نسبت به زمان پاسخ چندان روشنی ندارد.
فهرست
مسئله زمان
ستارگان خیالی
ساعت ها و روح
نیروانا و اتم
تصادف یا سرنوشت
آن هایی که سد زمان را می شکنند
کارت های تاروت
پیشگوئی ها
و...