- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 161038 - 113/6
- وزن: 1.00kg
آفتابی در میان سایه ای
به کوشش: سجاد آیدنلو , علیرضا مظفری
ناشر: قطره
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 490
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1387 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
جشن نامه ی استاد دکتر بهمن سرکاراتی
سنّت نیک تدوین و انتشار جشننامه (Festschrift) و ارجنامه برای بزرگان علمی ــ که خوشبختانه اخیراً در ایران و خارج از کشور رو به فزونی نهادهاست ــ یکی از بهترین و درعینحال سودمندترین راههای معرفی مصادیق واقعی «عالِم» در زمینههای گوناگون دانش و معرفت بشری است.
مقالات گردآمده در این گونه مجموعهها، ضمن اینکه معمولاً ناب و نکتهسنجانه است و ازاینروی مورد اقبال و استفادۀ پژوهشگران و دلبستگان حوزۀ تخصصی مربوط واقع میشود، به استناد نام و مقام نویسندگان آنها، گواه استواری برای تأیید آوازه و اعتبار دانشمندی که جشننامه/ ارجنامه به افتخار او تدوین شده نیز شمرده میشود و این اصل کلی دربارۀ استاد دکتر بهمن سرکاراتی، عضو محترم پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، و جشننامهٔ هفتادسالگی ایشان نیز صادق است.
دکتر بهمن سرکاراتی، در سال 1316 در شهر تبریز به دنیا آمد. وی دارای مدرک دکتری در رشته زبانشناسی و فرهنگ و زبانهای باستانی و استاد زبانهای باستانی دانشگاه تبریز، عضو پیوسته فرهنگستان زبان وادب فارسی و معاون علمی سابق این فرهنگستان بوده است. سرکاراتی در سال 1370 به عضویت پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درآمد و از آن زمان، علاوه بر عضویت پیوسته، در مقطعی مدیریت گروه زبانهای ایرانی و همچنین معاونت علمی و پژوهشی فرهنگستان زبان و ادب فارسی را نیز عهدهدار بود.
وی تألیفات و ترجمههای متعددی در حوزههای زبانشناسی و زبانهای باستانی دارد که از میان آنها میتوان به «اوستا و هنر نو؛ کارنامهی شاهان در روایات سنتی ایران» (ترجمه)، «دین ایرانی بر پایهی متنهای معتبر یونانی» (ترجمه)؛ «اسطورهی بازگشت جاودانی» (ترجمه)؛ «سایههای شکارشده» (شامل 20 مقاله)؛ «مقدمهای بر فلسفهای از تاریخ» (ترجمه)، «بررسی جامع زبان فارسی باستان و آثار بازماندهی آن»، «بررسی سه فرگرد وندیداد»، «اصطلاحات خویشاوندی در زبانهای ایرانی» و «بررسی فروردین یشت: سرود اوستایی در ستایش فروهرها (ترجمه) اشاره کرد. از سرکاراتی همچنین بیش از 35 مقاله در موضوعات مختلف ادبی، زبانی و تاریخی به جای مانده است.
برجستهترین ویژگی که مرحوم سرکاراتی داشت، جامع الاطراف بودن و احاطه وی بر حوزههای فرهنگ و ادب و هنر بود، بدین معنی که علم ایشان محدود به یک زمینه یا شاخهای خاص از علوم نمیشد و در همهی شاخههای علوم انسانی صاحب نظر بودند. سرکاراتی نوشتههای ناصرخسرو و سهروردی را به همان اندازه با تسلط تدریس میکرد که فردوسی، صائب و شهریار را تعلیم میداد.
در این مجموعه، علاوه بر مقدمه و سالشمار و کتابشناسی دکتر سرکاراتی و همچنین متن گفتوگویی که ایشان با مجلهٔ نامهٔ فرهنگ انجام دادهاند، 34 مقاله نیز به قلم استادان و دانشمندان دیگر گرد آمده که شماری از این مقالات متعلق به دوستان و همکاران دکتر سرکارتی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.
فهرست
سالشمار و کتابشناسی دکتر سرکاراتی
مصاحبه
«میخواد منو بفروشه!»، دکتر غلامعلی حدادعادل
«واژههای فریبکار»، دکتر محمد حسندوست
«خدا/ خداوند (شرح نخستین بیت شاهنامه)»، استاد بهاءالدین خرمشاهی
«بدین خرّمی بر بمانم دراز»، آقای ابوالفضل خطیبی
«دربارۀ وجه اشتقاق کلمهٔ سیبویه»، دکتر علیاشرف صادقی
«بازخوانی داستان سیمرغ در متون ایرانی»، دکتر یدالله منصوری
و...