- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 82198 - 120/4
- وزن: 1.00kg
آخشیج ؛ دریوش - اینانا
نویسنده: رضا جایز
ناشر: پاسارگاد
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 480
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1370 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
نویسنده در این کتاب ، مبارزه مردم دلاور دیلم و سـیسـتان را در برابر حمله اعراب به ایران در زمان یزدگرد سـوم، آخرین پادشاه ساسانی، شرح داده است. کتاب به صورت داستانی تاریخی به وقایع آن ایام می پردازد.
حمله اعراب به سیستان در جریان حمله اعراب به ایران رخ داد. استان سیستان شاهنشاهی ساسانی در سده هفتم میلادی از استان سیستان ایران امروزی تا مرکز افغانستان و ایالت بلوچستان پاکستان گسترش یافته بود. سیستان در زمان خلیفه عمر به تصرف درآمد و مانند دیگر استانهای ایران در زمان عثمان در سال ۶۴۹ شورش کرد.
عثمان، فرماندار بصری، عبدالله بن عامر را به فتح دوباره این استان روانه کرد. لشکری به فرماندهی رابعه بن زیاد به سیستان فرستاده شد و در پی آن سیستان تا زرنج در افغانستان امروزی دوباره فتح شد. رابعه بن زیاد والی سیستان شد. او سالها در آنجا ماند سپس به بصری رفت و سیستان دوباره شورش بزرگی به خود دید.
عبدالله بن عامر عبدالرحمان بن سومرا را برای انجام عملیات به سیستان فرستاد. عبدالرحمن بن سومرا نیروهای مسلمان را به سیستان هدایت کرد و پس از عبور از مرز و غلبه بر مقاومت در شهرهای مرزی به سمت زرنج پیش رفت که در آن زمان زاهدان نام داشت. عبدالرحمن پس از فتح زرنج، به سوی رشتهکوه هندوکش، زمینداور و کوه غور، که در آن زمان ماندش نامیده میشد، لشکر کشید و آن مناطق را تا کابل فتح کرد. وی در طی این کارزار برخی از بتهای طلایی را نابود کرد و پادشاه محلی کوشان به نام سهی را به اسارت گرفت. وی به زرنج بازگشت و تا زمان مرگ عثمان در سال ۶۵۶ والی آنجا باقی ماند....
...پس از پیدایش اسلام در حالیکه سرتاسر ایران و خاورمیانه و قسمتهایی از روم بدست اعراب افتاد، در رشته کوههای البرز مردم دیلمستان و طبرستان اعراب را به سرزمین خود راه نداده و استقلال خود را محفوظ داشتند. گیلان و دیلمان به تصرف اعراب درنیامد. در اوایل عصر عباسی غرب گیلان به حکومت خلیفه خراج پرداخت میکرد ولی شرق گیلان توسط دیلمیان کوهنشین دربرابر نفوذ مسلمانان حفاظت میشد....