- موجودی: موجود
- مدل: 193478 - 202/5
- وزن: 3.00kg
آثار ایران
نویسنده: آندره گدار , یدا گدار , ماکسیم سیرو
مترجم: ابوالحسن سروقد مقدم
ناشر: آستان قدس رضوی، دانشگاه امام رضا(ع)
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1400
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1371 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
مصور
آندره گدار، در سال 1881م. در پاریس به دنیا آمد. تحصیلات خود را، در دانشکدهی هنرهای زیبای پاریس به پایان برد. در سال 1307ش./ 1929م. به دعوت دولت وقت ایران، برای سازماندهی و راهاندازی ادارهکل باستانشناسی، وارد ایران شد.به موجب قراردادی رسمی که به امضای وزیر وقت معارف رسید، ادارهی موزهی وزارت معارف را، تا سال 1312 عهده دار بود. از ابتدای سال 1313 با حفظ سمت، به ریاست کتابخانهی وزارت معارف و با تأسیس موزهی ایران باستان، به سمت مدیرکل موزه منصوبشد.
آندره گدار، در مدت 32 سال اقامت در ایران، افزون بر آنکه در مسئولیتهای متعددی همچون مدیرکل عتیقات (عتیقهجات) و رئیس دانشکدهی هنرهای زیبای دانشگاه تهران، خدمت میکرد، از بسیاری آثار تاریخی و باستانی در سراسر ایران، بازدید کرد.دستیار و مشوق گدار در طول دوران اقامت وی در ایران، همسرش، یدا گدار [YADDA GODARD ] بود که در اغلب سفرهای پژوهشی و اکتشافهای باستانشناختی، همراه وی بود.از آثار مهم گدار، دانشگاه تهران است که با گذشت نزدیک به هفتادسال، همچنان قطب فرهنگی پایتخت محسوب میشود. نقشهی عمومی دانشگاه تهران و برخی دانشکدهها و تالارهای آن نیز، از آثار بهجاماندهی آندره گدار است.
موزهی مردمشناسی نیز - که در محوطهی کاخ گلستان واقع شده - از جملهی سازههائی است که گدار، در ساخت و راهاندازی آن دست داشتهاست.همچنین، ساختمان قدیمی کتابخانهی ملی در خیابان سیام تیر تهران هم، از جملهی بناهای مهمی است که طرح و نقشهی آن را، آندره گدار کشیده است. نمونههای متعدد دیگری در تهران و دیگر شهرها می شناسیم که در زمان ریاست گدار بر ادارهی عتیقهجات و موزهی ایران باستان، رونمائی و راهاندازی شدهاست.از گدار، کتابها و مقالههای متعددی به جا ماندهاست.
وی همچنین، نتیجهی اکتشافها و پژوهشهای خود را از سال 1315، در قالب جزوههائی سالانه به زبان فرانسه منتشرکرد و بر آنها، «آثار ایران» نام نهاد. این اثر - که در 8 جزوه بود - در 4 مجلد به چاپ رسید و در طی 50 سال، به پارسی برگردانده شد.تاقهای ایرانی، نام کتاب دیگری از آندره گدار است که در سال 1369، با ترجمهی کرامتالله افسر، به فارسی برگردانده شد.
انواع قوسها، تاقها، گنبدها و مقرنسها، از روزگاران گذشته تا عصر نویسنده در نقاط مختلف ایران و در معابد، مساجد، آتشکدهها، کاخها، آبانبارها و حتا خانهها، در این کتاب بررسی شدهاست.آندره گدار، تنها در حوزهی فرهنگ و هنر سرشناس نبود؛ او در مسائل سیاسی و اجتماعی هم، آوازه داشت؛ به گونهای که در خلال سالهای جنگ دوم جهانی و در زمان اشغال فرانسه به دست آلمان نازی، جنبش مقاومت ملی فرانسه، وی را به عنوان نمایندهی خود در ایران، برگزید. در آن مدت، گدار دست به انتشار نشریهای به نام «فرانسهی آزاد» زد که در تهران منتشر میشد.گدار، در سال 1965م. در سن 84 سالگی در فرانسه درگذشت.