- موجودی: موجود
- مدل: 200804 - 7/6
- وزن: 1.10kg
آب ، فرهنگ و تمدن
نویسنده: گلنار زارع
عکاس: همایون امیر یگانه
ناشر: مدیریت منابع آب ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 145
اندازه کتاب: خشتی سلفون - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو ؛ مهر دارد
مروری بر کتاب
تمام گلاسه ، مصور ، رنگی
در جهان واقعی واژه هایی یافت می شوند که قدمتی به طول تاریخ بشر ، ریشه ای بس عمیق ، مفهومی بسیار گسترده و متنوع و ابعادی جهان شمول دارند و در نتیجه پایگاهی رفیع را در فرهنگ و باور ان سانها در همه اعصار و در تمام گستره زمین برای خود کسب می کنند.
واژه هایی چون خدا ، عشق ، زندگی و آب ، به دیگر سخن نگرش غالب انسان ها نسبت به آب ، همچون خود آب ، جهان شمول و ابدی است ، خواه این نگرش برای اولین بار در گوشه ای از زمین و زمانی بسیار دور به وجود آمده باشد و خواه در محل ها و محیط ها و زمان هایی گوناگون و مستقل از هم در میان اقوام گوناگون پدیدار شده باشند.
همه بر این باورند که آب منشا همه موجودات است و در همه اساطیر جهان ، آب بر همه عناصر برتری دارد : نخست آب پدیدار شد ، سپس دیگر عناصر به وجود آمدند. نزد یونانی ها ، آزتک ها ، مایاها ، مصری ها و هندی ها ، حتی خدایان هم زاده آب هستند. در داستان های آفرینش از پرو و مکزیک گرفته تا آمریکای شمالی ، هند و اسکاندیناوی ، زمین را مخلوق آب و زندگی را مولود آن تصور می کنند و در قرآن مجید آمده است که عرض الهی بر آب استقرار یافته و ده ها بار تکرار شده که : همه چیز را از آب زنده گردانیدیم.
شاید مهمترین علت پایداری برخی تمدنها دسترسی آنها به آب باشد . اکثر تمدنهای بزرگ جهان در اطراف آبها پدید آمدهاند که نه تنها فراهم کننده آب شیرین برای آنها بود بلکه در کشاورزی، بازرگانی، حمل و نقل و دفاع نقش کلیدی برعهده داشته است. تمدنهای همچون امپراتوری رم، تمدن مصر، امپراتوری ونتیان و سلسله اومایاد همگی بر پایه دسترسی به آب و بنا شدند که این مهم به آنان امکان گسترش یافتند و ادامه حیات را میداد.
در ایران نیز تمدنهای بزرگی مانند تمدن فارس در مجاورت رودخانههای مانند سیوند وکر و یا تمدن شوش در نزدیکی رودخانههای دز و کار و وجود داشته است. تاریخ شواهد فراوانی را از اهمیت آب در پشت تمدنها نشان داد و پیشبینیهای حاکی از این است که در آینده حقا برای پیشرفت بشری در هزاره ی سوم از اهمیت حیاتی برخوردار باشد. در گذشته و آینده پیشرفت بشر منوط به پیشرفت و ترقی در علوم مربوط به آب و کاربرد آنها در مهندسی و تکنولوژی جهت استفاده توسط جوامع انسانی بود است. از سوی دیگر میتوان این گونه استدلال کرد که بسیاری از مشکلاتی که امروز پیش روی ما قرار گرفته ناشی از استفاده بیقید و بند از این کاربرد خاص .
میتوان گفت که پیشرفتهای علمی در زمینه آب ، همواره مسیری سعودی و ماندگار را طی نموده است. از جمله چرخ آبی، نیروی بخار، ارتباط میان آلودگی آب و بیماری، پمپهای گریز از مرکز، صافی هایی جهت گند زدایی آب وامثال اینها. هر قدمی که در مطالعات آب به سوی جلو برداشته میشود متعاقب آن در اقتصاد، اجتماع، مسکن، حقوق، محیط و دیگر حوزههای بشری پیشرفتهایی حاصل میگردد .